Nem kell apasági teszt a férfinak, aki spermáját az apjáéval keverte

A legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a Barnsley-i tanácsnak nincs joga arra kényszeríteni egy férfit, hogy DNS-tesztet végezzen a fia származásának megállapítása érdekében.

Nem kényszerítik apasági teszt elvégzésére azt a férfit, aki saját spermáját az apjáéval keverte össze, hogy segítsen teherbe ejteni partnerét – döntött a legfelsőbb bíróság.

PQ – akit jogi okokból nem nevezhet meg cikkében a The Guardian – és élettársa (JK) termékenységi problémákkal küzdöttek, és nem tudták megfizetni az IVF-kezelést – hangzott el a múlt havi tárgyaláson.

Ennek eredményeként beleegyezett, hogy spermáját összekeverje apja (RS) spermájával, amelyet aztán a nőbe fecskendeztek. A megállapodás, amelyről Poole bírót tájékoztatták, hogy „mindig is titokban akarták tartani”, egy most ötéves kisfiú (D) születéséhez vezetett.

Miután azonban Barnsley tanácsa egy külön eljárás eredményeként tudomást szerzett a kisfiú fogantatásának körülményeiről, jogi kísérletet indított a fiú származásának megállapítására. A hatóság felszólította a sheffieldi legfelsőbb bíróságot, hogy rendelje el a DNS-vizsgálat elvégzését annak megállapítására, hogy a férfi valóban D apja-e.

A csütörtökön hozott ítéletében Poole azonban elutasította a kérelmet, mondván, hogy szerinte a tanácsnak nincs érdeke a végeredményben. Azt mondta a bíróságnak: lehet, hogy szeretnék tudni, ki D biológiai apja, de nincs érdekeltsége a kérelem kimenetelében.

„A születések pontos nyilvántartásához fűződő közérdek fenntartásának kívánalma nem biztosít személyes érdekeltséget egy ilyen kérelem elbírálásához”

– érvelt Poole.

A bíró arra a következtetésre jutott, hogy a család talán szeretne apasági vizsgálatot végeztetni, hogy egy későbbi időpontban megmondja a gyermeknek, de „ez az ő dolguk”.

A bíró az ügy során végig azt mondta, hogy a család „jóléti aknamezőt teremtett”. Hozzátette: nem hiszi, hogy JK, PQ és RS megfelelően átgondolták volna a JK teherbe esését célzó tervük következményeit, különben nem valószínű, hogy belevágtak volna.

Úgy folytatta, hogy a fiú „egyedülálló gyermek, aki nem létezne, ha nem történtek volna a fogantatására vonatkozó szokatlan intézkedések, de ezek azt is lehetővé tették, hogy érzelmi sérüléseket szenvedjen, ha tudomást szerezne róluk”.

Poole szerint a férfi apa-fia kapcsolatban állt a gyermekkel, és rajta és a fiú anyján múlott, hogy kezelni tudják a jólétét fenyegető látens kockázatokat.

„El kell ismerni, hogy D fogantatásának körülményeit már nem lehet visszacsinálni. Vizsgálat nélkül a biológiai apasága továbbra is bizonytalan, de legalábbis nagy az esélye annak, hogy az a személy, akit a nagyapjának hisz, a biológiai apja, és az, akit az apjának hisz, a biológiai féltestvére.”

Fotó:iStock

5/5 - (205 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.