„Dognapper”-ek Nagy-Britanniában: Figyelem, kutyatolvajok!

Mivel a kutyák ára a „Lockdown”-ok alatt erősen megemelkedett, egyre több állatot lopnak el. A miniszterelnök Boris Johnson figyelmet szentelt a témának és szigorúbb büntetésekkel fenyeget.

A kutya elveszett, a kutyát ellopták! Egyre gyakrabban tűnnek fel ilyen jellegü hírek a szociális hálókon. A „Lockdown” alatt több mint hárommillió brit vett magához egy négylábú társat. De az erősen emelkedő árak egyre több tolvajt is vonzanak. Már ezer esetet jelentettek. Néha a mezőről tűnik el egy-egy kutya, de a rablók a kertekben vagy a kutyaházakban is kiszolgálják magukat. A „Dognapper”-ek garázdálkodása megrázó az állatbarát britek számára. Még a miniszterelnök Boris Johnson is figyelmet szentelt a témának és szigorúbb büntetésekkel fenyegetett.

A kutyalopás az áldozatoknak „nagy fájdalmat és bánatot” okoz, mondta Johnson, aki a Downing Street-en a Dilyn nevű Jack-Russel-keverék kutyájával él.

A múlt hét egyik napján dél körül Nottinghamshire Arnold nevű városkájában betörtek egy házba és elloptak nyolc bulldog-kölyköt az anyjukkal Lunával együtt. Ezt az esetet a BBC híradójában is említették. A rendőrség úgy véli, hogy „előre megfontolt betörés” történt, melynek célja a kutyák megszerzése volt. Egy bulldog-kölyök szokványos ára időközben 2000-3000 fontra (2300-3500 euróra) tehető. Tavasszal a rendőrség egy felügyelőt küldött Nottinghamshire-be, aki kifejezetten a kutyalopások kinyomozásával foglalkozik.

Egyes fajták ára a kétszeresére nőtt

Az elmúlt évben 2438 esetet jelentettek, ami csaknem 20%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A 43 helyi rendőri körzet közül 37 esetében a kért információk erre derítettek fényt. A harmadik „Corona-Lockdown” óta a tél és a tavasz folyamán a tolvajok állítólag még aktívabbak. A kutyatolvajok növekvő érdeklődése a csillagászati árakon is múlik, melyeket a „Lockdown” miatt unatkozó britek készek megfizetni. A Corona-pandémia első hat hónapjában a legkedveltebb kutyafajok ára részben több mint kétszeresére növekedett.

Egy Chow-Chow átlagos ajánlati ára internetes eladói platformokon például majdnem 150%-kal, jó 2700 fontra növekedett, közli a „Dog Trust” nevű állatvédelmi egyesület. A bulldogok ára, melyek a szigetországban szintén nagy közkedveltségnek örvendenek, kb. 70-100%-kal, jóval 2000 font fölé emelkedett. A tacskók átlagos ajánlati ára 1000 fontról 2000 fontra ugrott. „A nagy kereslet és a megemelkedett árak tükrében nem csoda, hogy a bűnözök kihasználják a helyzetet”, mondja a „Dog Trust” igazgatója Owen Sharp. A szervezethez bejövő lopásügyi érdeklődések száma az előző évekhez képest a nyolcszorosára nőtt. A „Dog Trust” emellett az illegális kölyökkutya-csempészet növekvő számú esetei miatt is aggodalmát fejezi ki.

Alacsony büntetések a tolvajokkal szemben

Ám mindenek előtt a háziállat-lopások kerülnek a címlapokra. A tetteseket a lopásokra vonatkozó 1968-as törvény értelmében eddig nem büntetik súlyosan, már ha kézre kerítik őket. A kutyalopást úgy kezelik, mint egy tárgy eltulajdonítását. A családok fájdalma, melyek háziállatait ellopják, a bíróság előtt eddig majdhogynem semmiféle szerepet nem játszik. A Johnson-féle kormány viszont most összeállított egy munkacsoportot, melynek az a feladata, hogy intézkedéseket dolgozzon ki a jobb védelem érdekében.

A múlt héten az igazságügy-miniszter Robert Buckland így nyilatkozott: „Egy olyan nép vagyunk, amely szereti az állatokat, és sokan közülünk a pandémia ideje alatt egy háziállatot szereztek társnak, ami a lopások növekedését sokak számára kifejezetten kegyetlenné és sokkolóvá teszi.”
A munkacsoport feladata, hogy „minden elképzelhető lehetőséget” vizsgáljon meg a családok védelme érdekében a „szégyenletes bűnténnyel” szemben.

Nem csak Boris Johnson fejezte ki utálatát. Az ellenzéki munkáspárt igazságügy-minisztere David Lammy a következőket mondta: „A borzalmas gondolat, hogy ellophatják a kutyámat, éjjelenként nem hagy aludni.” A jelenlegi törvény nem elégséges ahhoz, hogy szervezett bandákat visszatartson.

Csak kevés tettest ítélnek valaha is el, mondja Dan Allen a Keele Egyetemről, aki az állatok és emberek közti kapcsolat terén folytat kutatásokat. Úgy véli, a kutyalopások legfeljebb 1%-a jut bíróság elé. „És akkor az a legvalószínűbb, hogy a tettesek pénzbírságot vagy felfüggesztett büntetést kapnak.”

Forrás: www.faz.net

5/5 - (280 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.