Családok ezrein segíthet az új szűrőprogram

Akár 9000 tüdőrákos esetet is hamarabb fel lehetne fedezni vagy meg lehetne előzni egy új szűrőprogram keretében, amelyet az egész országban bevezetnének. A rendszer közel egymillió vizsgálatot és korai kezelést biztosítana.

Ingyenes szűrést ajánlanak fel az 55 és 74 év közötti volt és jelenlegi dohányosoknak. A teljes körű bevezetést követően a rendszer évi 270 millió fontba kerül majd. Évente 48 ezer embernél diagnosztizálnak tüdőrákot. A dohányzás okozza ezen daganatok 72 százalékát, s évente mintegy 35 ezren halnak meg a betegségben. Az egyik legalacsonyabb túlélési arányt mutatja az összes rákos megbetegedés közül, ami nagyrészt annak tulajdonítható, hogy a tüdőrákot késői stádiumban diagnosztizálják, amikor a kezelés már sokkal kevésbé hatékony.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint a tervezet mentőövet jelenthet több ezer családnak országszerte.

A program – amelyet az Egyesült Királyság Nemzeti Szűrési Bizottságának ajánlása támogat – keretében a betegek rákkockázatát a dohányzási kórtörténetük és más tényezők alapján fogják felmérni, és a magas kockázatúnak ítélt betegeket kétévente meghívják egy speciális vizsgálatra. Mindenkit, akinek a vizsgálata negatív eredménnyel zárul, 24 havonta újabb vizitre hívnak, amíg el nem éri a felső korhatárt (75 év).

A becslések szerint a bevezetés eredményeként évente 325 ezer ember lesz jogosult az első felmérésre, évente összesen 992 ezer vizsgálatra számítanak. Az Egészségügyi és Szociális Minisztérium szerint a rendszer első szakaszában 2025 márciusáig a jogosult lakosság 40 százalékát fogják elérni, a bevezetést követően pedig 2030 márciusára a 100 százalékos lefedettség lesz a cél.

A bevezetést egy sikeres tesztszakasz előzte meg:

a szűrések mintegy 70 százalékát például szupermarketek parkolóiban elhelyezett mobil egységekben végezték. Ez segítette a könnyű hozzáférést a hátrányos helyzetűek számára is, az általuk lakott területeken négyszer nagyobb valószínűséggel dohányoznak az emberek.

A National Health Service (NHS England – Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) célzott tüdő-egészségügyi szűrési programjának első szakaszában több mint 2000 embernél fedeztek fel rákot, 76 százalékuknál pedig korábbi stádiumban találták meg a daganatot, szemben a programon kívüli 2019-es 29 százalékkal.

A kezdeti fázisban összesen közel 900 ezer embert hívtak meg ellenőrzésre: 375 ezer kockázatértékelést és 200 ezer vizsgálatot végeztek.

„A tüdőrák korai felismerése életeket ment, az NHS célzott tüdő-egészségügyi szűrőprogramjának kiterjesztése újabb mérföldkő abban a törekvésünkben, hogy minél több embert találjunk meg és kezeljünk ebben a pusztító betegségben a legkorábbi stádiumban. Az NHS tüdőkamion-programja már most is életbe vágó eredményeket hoz, mivel a leghátrányosabb helyzetű területeken élő embereknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a betegséget korábbi stádiumban, így nagyobb az esélyük a sikeres kezelésre” – mondta Amanda Pritchard, az NHS főigazgatója.

Hazel Cheeseman, az Action on Smoking and Health vezérigazgató-helyettese szerint a célzott tüdőrákszűrés, amelynek középpontjában a dohányzásról való leszokás támogatása áll, segíteni fogja a tüdőrák megelőzését és kezelését.

Forrás: news.sky.com
Fotó: Freepik

4.9/5 - (254 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.