Folytatódik a drogtesztelés a zenei fesztiválokon

Az elkobzott és leadott kábítószereket idén nyáron is tesztelik a zenei fesztiválokon, hogy azonosítsák a forgalomban lévő mérgező anyagokat, és segítsenek megelőzni a kábítószeres túladagolásokat – közölte a kormány honlapja, a gov.uk.

A régóta fennálló kormányzati politika folytatásaként szigorú feltételek mellett engedélyt adtak ki a drogtesztelő szervezeteknek, hogy az Egyesült Királyság néhány vezető fesztiválján működhessenek.

Az elkobzott vagy leadott kábítószereket a helyszínen fogják megvizsgálni, és a lakosság lehető legnagyobb mértékű védelme és a kábítószerrel kapcsolatos károk megelőzése érdekében a fesztiválozókat figyelmeztetni fogják, ha rendkívül erős drogokat észlelnek.

A résztvevőknek szóló üzenet az, hogy nincs biztonságos módja az illegális kábítószerek fogyasztásának.

Ez egyúttal fontos adatforrás lesz a kormány korai előrejelző rendszere számára, amely nyomon követi az újonnan megjelenő veszélyes anyagok, például a szintetikus opioidok elterjedtségét, hogy a rendőrség és az egészségügyi támogató szolgálatok gyors intézkedéseket hozhassanak a probléma megfékezésére, amennyiben ilyeneket észlelnek.

Az elkövetkező hetekben várhatóan további engedélyek kiadására kerül sor.

A korábbi évekhez hasonlóan a házon belüli drogtesztelést végezni kívánó szervezeteknek a kormány politikájával összhangban felelősségteljes működésre vonatkozó belügyminisztériumi engedélyt kell kérniük, hogy biztosítsák, hogy nem helyeslik a tiltott kábítószer-használatot.

A kormány álláspontja nem változott a fesztiválokon végzett drogtesztekkel kapcsolatban. Már régóta követelmény, hogy bárki, aki ellenőrzött kábítószerekkel foglalkozik, beleértve a kábítószer-tesztelési szolgáltatásokat is, engedélyt szerezzen.

A Belügyminisztérium továbbra is nyílt párbeszédet folytat minden potenciális kérelmezővel, aki engedélyt kíván kérni – beleértve a drogtesztelési szolgáltatásokat nyújtó szervezeteket is –, hogy a házon belüli drogteszteléshez kapcsolódó szigorú követelményeket teljes mértékben megértsék.

Az Angliában, Walesben vagy Skóciában ellenőrzött kábítószereket birtokló, gyártó, előállító vagy szállító vállalatok számára kiadott engedélyekről a „Controlled drugs: domestic licences guidance” (Ellenőrzött kábítószerek: belföldi engedélyek) című útmutatóban találhatók információk.

Fotó: archívum

4.9/5 - (133 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.