Drogteszttel „várják” a bulizókat több fesztiválon

Drogbiztonsági teszteket tartanak idén is a Glastonbury, a Leeds és a Reading fesztiválokon.

A Glastonbury és a Festival Republic – amely többek között a másik két rendezvényt is szervezi – közlése szerint a „szokásos módon, házon belüli” teszteket fognak végezni. Félő volt, hogy a próbák 2023-ban már nem lesznek jelen a brit fesztiválokon, miután a manchesteri Parklife-on elmaradt.

Nem ilyen egyértelmű a kép a kisebb rendezvények esetében, amelyek korábban egy drogellenes jótékonysági szervezetre – The Loop – támaszkodtak a tesztek elvégzésében.

A Secret Garden Party-n (SGP) például ez évben biztosan nem lesz tesztelés. A Cambridgeshire-ben található butikfesztivál volt az első az Egyesült Királyságban, amely 2016-ban a nyilvánosság számára is elérhetővé tette a front-of-house tesztelést.

Itt az emberek drogvizsgálatot végeztethetnek, hogy megbizonyosodjanak arról, biztonságban vannak – de utoljára 2018-ban volt erre példa brit fesztiválon.

Azóta a rendezvények back-of-house-t, azaz a házon belüli tesztelést alkalmazzák, ahol az elkobzott vagy leadott drogokat a színfalak mögött ellenőrzik, és riasztást küldenek, ha problémát találnak.

Az SGP vezetője, Freddie Fellowes a BBC Newsbeatnek elmondta, idén ismét szerették volna alkalmazni a metódust, de most erre nem kerül sor. A helyzet hasonló a Parklife-hoz, ahol a tervek szerint teszteket tartottak volna, de 48 órával a rendezvény előtt lemondtak róla. A manchesteri rendezvény alapítója, Sacha Lord úgy fogalmazott: neki azt mondták, hogy idén különleges engedélyre lesz szükség. A fordulat miatt a kormányt hibáztatta.

„Legyünk igazán őszinték, az emberek valóban fogyasztanak rekreációs drogokat. Én fesztiválszervezőként semmit sem tehetek azért, hogy ezen változtassak. Az SGP idei tesztelésének hiánya azt jelenti, a fesztivál úgy fog reagálni, hogy növelni fogjuk a »jóléti szemek és fülek számát«” – árulta el az SGP szervezője.

Úgy érzi, hogy hiányzik az egyértelmű iránymutatás, és szerinte a Belügyminisztérium egyáltalán nem hajlandó részt venni a beszélgetésben a frontvonalban dolgozókkal. A rendőrségért és a kábítószer-politikáért felelős BM szerint azonban semmi sem változott.

Glastonbury, United Kingdom – June 27, 2014: Stormy skies can’t keep the crowds away from the Pyramid Stage at Glastonbury Festival in Somerset, England.

A szervezők szerint ez az első év, amikor azt mondták nekik, külön engedélyre van szükségük, és ennek megszerzése akár három hónapig is eltarthat. Fellowes szerint ez nem elég idő a július 20. és 23. között megrendezendő SGP-ig.

A Glastonbury Fesztivál viszont ez alkalommal is elvégzi a házon belüli tesztelést a leadott vagy lefoglalt kábítószereken, ahogyan azt általában szokták.

„E tesztek eredményeit a megfelelő egészségügyi tájékoztatáshoz használják fel” – közölte a Newsbeat, mely úgy értesült, a nagyobb fesztiválok magáncégeket alkalmaznak a tesztelésre.

A Festival Republic főnöke, Melvin Benn pedig a BBC Radio Berkshire-nek hangsúlyozta, biztos benne, hogy a leedsi és readingi tesztelési intézkedések minden kormányzati követelménynek megfelelnek.

A 2001 óta érvényben lévő szabályozás szerint a drogteszteket végző szolgáltatóknak engedéllyel kell rendelkezniük. A BM szóvivője azt mondta, azoknak a fesztiváloknak, amelyek idén nyáron a helyszínen kívül kívánnak kábítószert tesztelni, együtt kell működniük a rendőrséggel és a Belügyminisztérium által engedélyezett kábítószer-tesztelő szolgáltatóval.

Fotók: Pixabay

 

5/5 - (180 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.