Új kísérlet indult az e-cigiről

Egy új, 18 hónapon át tartó vizsgálat az e-cigarettára adott szervezeti reakciókat vizsgálja. Konkrétan a szív- és érrendszerre gyakorolt hatást fogják tanulmányozni a kutatók – írja a Sky News.

A Manchester Metropolitan Egyetem kutatói az e-cigarettát használók és a dohányosok, valamint az egyiket sem használók egészségi mutatóit fogják felmérni.

A vizsgálat, amely várhatóan 18 hónapig tart, a kar és a nyak vérereinek minőségét és különösen azok rugalmasságát fogja mérni, ami az érrendszer egészségének egyik mutatója.

Tanulmányok kimutatták, hogy a dohányosok rugalmassága rosszabb, mint a nemdohányzóké. A kutatók úgy vélik, hogy a „párologtatók” (Elf-bar) ugyanilyen hatástól szenvednek.

Dr. Max Boudin, az egyetem sportintézetének kutatója elmondta, a tanulmány a „vape” használatának az érrendszer egészségére gyakorolt krónikus és akut hatásait vizsgálja.

„Már tudjuk, hogy a dohányzási szokásoknak milyen hosszú távú hatása van a szív- és érrendszeri egészségre, de az e-cigaretta esetében ez még nem tiszta. A klinikai szakértőkkel folytatott megbeszélések alapján már említették, hogy láttak bizonyos tüneteket, mint például köhögés, mellkasi fájdalom vagy tüdőműködési zavarok. Tehát jelenleg a vape használatának korai jeleit láthatjuk ennek a működési zavarnak” – sorolta.

A tanulmányban részt vevők között van Jack Harvey, egy volt dohányos, aki három éve „párologtat”.

„Azt mondanám, hogy számomra valószínűleg nagyobb függőséget okoz, mint a cigaretta. És azzal, hogy mindig a zsebünkben vagy magunknál tarthatjuk, sokkal nehezebb leszokni róla.”

A tanulmányt egy olyan időszakban indították el, amikor a párologtatás hosszú távú hatásainak kutatására irányuló felhívások felerősödtek.

Vannak olyan spekulációk is, hogy a kormány betilthatja az eldobható párologtatókat, hogy visszaszorítsa a fiatalok körében a használatukat. Másrészt a felnőtt dohányosokat a cigarettáról való leszokás eszközeként a párologtatásra ösztönzik.

„Határozottan sokkal kevésbé káros, mint a dohányzás, de ez nem jelenti azt, hogy kockázatmentes. Hosszabb távú kutatásra van szükségünk, hogy meglássuk, milyen hatása van, hogy azok az emberek, akik soha nem dohányoztak, tudják, milyen kockázatoknak teszik ki magukat a párologtatással” – mondta Deborah Arnott, az Action on Smoking and Health vezérigazgatója.

4.9/5 - (286 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.