Élelmiszerhez kapcsolódhat az E. coli-járvány kitörése

Az elmúlt hetekben mintegy 113 ember betegedett meg E. coli baktériumban az Egyesült Királyságban. A szakértők szerint ez valószínűleg egy országosan forgalmazott élelmiszerrel függ össze.

A brit Egészségbiztonsági Ügynökség szerint a minták vizsgálata arra utal, hogy a május 25. óta történt összes eset egyetlen járvány része.

A széles földrajzi elterjedés alapján valószínűleg egy olyan termék szennyezett tételéről van szó, amelyet az emberek az egész Egyesült Királyságban megvásárolhatnak.

A jelenlegi járvány forrása még nem megerősített vagy ismert. A fogyasztókat tájékoztatni fogják, ha egy élelmiszert azonosítottak.

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a járványt más lehetséges E.coli-forrásokkal, például állatsimogató farmokkal, ivóvízzel vagy szennyezett tengerben, tavakban vagy folyókban való úszással hoznák összefüggésbe – állítják a vizsgálatot végző tisztviselők.

Korábban számos élelmiszer hordozta már az E.coli baktériumot, köztük a babcsíra, az előre csomagolt saláták és a nem kellően átsütött hús.

Az érintettek száma várhatóan nőni fog, ahogy egyre több mintát vizsgálnak meg.

Eddig a következő esetek fordultak elő:
– 81 esetet találtak Angliában,
– 18-at Walesben,
– 13-at Skóciában,
– míg egyet Észak-Írországban.

A legfiatalabb beteg kétéves, a legidősebb pedig 79. A többség azonban fiatal felnőtt volt, néhányan kórházba is kerültek.

A tünetek közé tartozik a súlyos, néha véres hasmenés, gyomorgörcsök, hányás és láz. Ezek általában a fertőzéstől számított néhány nap alatt jelentkeznek.

A legtöbb ember felépül, de néhányan – például a kisgyermekek – nagyon rosszul lehetnek. Ha aggódik, hívja az NHS 111-et vagy forduljon a háziorvosi rendelőhöz!

Az E. coli sokféle baktériumcsoport, amely általában az emberek és állatok beleiben él. Bár sokuk ártalmatlan, néhányuk toxinokat termel, amelyek megbetegíthetik az embereket. A mostani járvány Shiga-toxint termelő E. coli (STEC).

Az emberek tehetnek a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében. Trish Mannes, az UKHSA incidensigazgatója elmondta, a szappannal és meleg vízzel történő kézmosás és a fertőtlenítőszerek használata a felületek tisztításához segít megakadályozni a fertőzések terjedését. Az alkohol alapú kézzselék azonban nem állítják meg az E. coli fertőzést.

„Ha hasmenés és hányás miatt rosszul érzi magát, ne készítsen ételt másoknak, amíg rosszul van, és kerülje a kórházakban vagy idősotthonokban tartózkodó emberek látogatását, hogy elkerülje a fertőzés továbbadását ezekben a helyiségekben. Ne térjen vissza a munkahelyére, az iskolába vagy az óvodába a tünetek megszűnését követő 48 órán belül” – hívta fel a figyelmet Mannes.

Márciusban az Oxford és Cambridge közötti 2024-es londoni evezőversenyen részt vevő sportolóknak azt mondták, hogy ne menjenek a Temzébe, miután magas E. coli-tartalmat találtak.

via BBC
Fotó: Freepik

4.9/5 - (300 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.