Ellátás tiszta energiával: Nagy-Britannia fejlesztési bankot alapít a klímavédelem érdekében

Nagy-Britannia foglalkozni akar a klímavédelemmel és a strukturálisan gyengébb országrészek támogatásával: egy saját fejlesztési bank segítségével. Ezt a fejlesztési bankot 12 milliárd font tőkével látják el.

A brit kormány az infrastruktúrára vonatkozó intézkedések érdekében alapított első fejlesztési bankja, mely ezen kívül klímabarát projektek finanszírozására is hivatott, megkezdi működését Leeds-ben. Az állami kézben lévő fejlesztési bankot 12 milliárd fontnyi (14 milliárd euró) tőkével látják el és állami garanciával további 10 milliárd fontnyi tőkét vehet fel. A banknak a több mint 40 milliárd fontos projektek és befektetések elindításában kell segítséget nyújtania.

“Az Egyesült Királyság infrastruktúráját fejlesztő bank meggyorsítja azokat a törekvéseinket, hogy foglalkozzunk a klímaváltozással és az országot magasabb szintre emeljük”, mondta Rishi Sunak gazdasági miniszter. A figyelem középpontjában a tiszta energiával történő ellátásra, a forgalom infrastruktúrájára, a digitalizációra, a vízellátásra és a hulladékeltávolításra vonatkozó kezdeményezések állnak.

Az ország strukturálisan gyengébb részeinek fejlesztése

A fejlesztési bank központi székhelye Észak-Anglia Leeds városában szintén a program része, hiszen a kormány egyik célkitűzése, hogy a strukturálisan gyengébb országrészeket, például Észak-Anglia és Közép-Anglia régi ipari térségeiben, fejlessze és az Egyesült Királyságban az életfeltételeket kiegyenlítse. Egy presztízsprojekt a gyorsvonati összeköttetés Londonból Birmingham-be, majd ezután Manchester-be és Leeds-be. Boris Johnson kormánya a 2019-es választásokat az egykori észak-angliai munkáspárti választókerületekben elért sikereivel nyerte meg. A jegybank is bejelentette, hogy a bank és a vezető személyzet egy részét áthelyezi Leeds-be. Az állami adó BBC is több munkatársat fog Észak-Angliában, Manchester körzetében foglalkoztatni.

Forrás: www.faz.net

5/5 - (100 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.