Emelkedik a szeszes italok adója az alkoholvám átalakulásával

Az államkincstár szerint az új, „józan ész” elve szerint az adót az italok erőssége szerint vetik ki – jelentette a BBC.com.

Az adó összességében emelkedik a legtöbb bor és tömény szeszes ital esetében, de az alacsonyabb alkoholtartalmúak és a legtöbb pezsgő esetében csökken. A csapolt sörök adója nem változik, ami a kocsmák támogatását célzó intézkedés.

Az alkoholvámok 2020 óta be vannak fagyasztva. A mostani változásokat eredetileg idén februárra tervezték, de Jeremy Hunt kancellár elhalasztotta azokat, mivel a válság folytatódott.

Most, hogy az árak továbbra is emelkednek – bár lassabb ütemben – a kormány mégis 10,1 százalékkal emeli az alkoholvámokat, és a rendszert is átalakítja.

A 3,5 százalék alatti alkoholtartalmú italok alacsonyabb adókulcs alá kerülnek, de a 8,5 százalék felettiek adója változatlan marad, legyen szó borról, szeszes italról vagy sörről.

Ennek eredményeképpen a pezsgből, amely korábban magasabb adókulccsal adózott, mint a csendes bor, 19 pennyvel olcsóbb lesz egy normál alkoholtartalmú palack, amennyiben a kiskereskedők az árcsökkentés révén továbbadják a vevőkre az adóváltozást. Egy doboz előre kevert gin-tonik pedig 5 pennyvel lesz olcsóbb.

A bor- és szeszesital kereskedelmi szövetség (Wine and Spirits Trade Association – WSTA) szerint a 12 százalékos alkoholtartalmú csendes borok adója 44 pennyvel emelkedik, míg a 15 százalékos boroké 98-cal.

A szeszes italok és a szeszesített borok, mint például a sherry és a portói, meredek emelkedést mutatnak majd.

Így változnak az adók

„Az alkohol adóztatásának megváltoztatása a 21. századba repít minket, tükrözve az alacsony alkoholtartalmú italok népszerűségét, és a kistermelők pénzügyi támogatásával ösztönözve az ágazat növekedését” – mondta a kancellár.

A kormány szerint az új adórendszert az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése tette lehetővé, és az támogatni fogja az Egyesült Királyság szélesebb körű adóügyi és közegészségügyi célkitűzéseit.

Rishi Sunak miniszterelnök szerint a csapolt sörökre és almaborokra kivetett vámok csökkentése és támogatná a kocsmákat. Ezekben az egységekben a csapolt sör adója a változtatások eredményeként akár 11 pennyvel alacsonyabb lesz, mint a szupermarketekben kapható söré – közölte a kormány.

„Inflációs nyomorúság”

A WSTA szerint az intézkedések közel ötven éve a legnagyobb adóemelést jelentik a szabványos üveg borra kivetett adó tekintetében. A kereskedelmi szövetség úgy vélekedik, hogy még több „inflációs szenvedést” rónak a fogyasztókra. Figyelmeztettek arra is, hogy más gazdasági nyomások, köztük a magas infláció és az üveg árának robbanásszerű emelkedése azt jelentené, hogy sok vállalkozás, különösen a kisebb cégek nem tudnának talpon maradni a változások után.

„Végső soron a kormány új adórendszere a prémium szeszes italokat és borokat jobban diszkriminálja, mint más termékeket. A melegebb országokból származó borok, ahol a nap természetes módon magasabb alkoholtartalmat eredményez, hátrányos helyzetbe kerülnének” – mondta Miles Beale, a WSTA vezérigazgatója.

Az alkohol jövedéki adójának átalakítása két szakaszban történik: a második kiigazítás 2025 februárjában lesz esedékes, amely az alkoholtartalom szerinti teljes adókulcsot alkalmazza majd.

A British Retail Consortium közölte, hogy a bolti árakról készített legutóbbi havi felmérése szerint júliusban az árak lassabban emelkedtek (7,6 százalékkal), mint júniusban, amikor 8,4-gyel nőttek.

Fotók: Freepik, BBC-grafika

5/5 - (292 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.