Energiakrízis: visszatér a szén Nagy-Britanniában

A földgáz vételára rohamosan növekedett Európában, és ez Nagy-Britanniában az áramellátást nyomás alá helyezi. Ezért itt most sok szénerőművet újra beindítanak – és ezáltal veszélyeztetik Boris Johnson klímavédelmi céljait.

Tekintettel a földgáz erősen megemelkedett vételárára Nagy-Britannia az utóbbi hetekben szénerőműveit újra beindította. Az erőművek egy olyan időszakban, «mikor az energiaellátás óriási nyomás alatt áll», döntő szerepet játszanak abban, hogy az ország áramellátását működésben tartsák, mondta a «Drax» nevű energiaszolgáltató nagyvállalat.

A nagyvállalat, mely a legnagyobb brit szénerőművet üzemelteti Yorkshire-ben, az idei évben tulajdonképpen át akart térni a szénről a biomasszára. Most viszont esetleg folytathatják a szén alapú áramellátást, amennyiben szükséges, mondta Will Gardiner, a «Drax» vezetője a «Financial Times»-nak.

Ez veszélyeztetheti Boris Johnson miniszterelnök olyan jellegű terveit, hogy 2024 októberéig teljesen lemondjon a szénről az áramellátásban. A brit kormány, mely 2050-ig el akarja érni az üvegházhatású gáz semlegesítésére vonatkozó célokat, novemberben vendégül fogja látni az Egyesült Nemzetek «COP26» klímakonferenciáját.

A földgáz vételára rohamosan emelkedik

Európában a földgáz vételára rohamosan emelkedett. Nagy-Britanniában az utóbbi években sok kis szolgáltató alakult, melyek sok vevőt elcsábítottak az olyan régóta megszokott szolgáltatóktól, mint a „British Gas“. Ezek most nehézségekkel küszködnek, mert a földgáz árának a legfelső határa a használókra vonatkozóan meghatározott. Sok szolgáltatónak csődöt kellett jelentenie.

A probléma többek között onnan ered, hogy az elmúlt tél szokatlanul hosszúra nyúlt. A kiaknázás mértéke is folyamatosan csökken Európában, így például a földrengésveszély miatt. állandóan visszafogják a földgáz kiaknázását a holland Groningen-ben.

Forrás: spiegel.de

4.9/5 - (107 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.