Észak-Írország névtelenséget biztosít a szexuális bűncselekményekkel gyanúsítottaknak

Új törvények léptek hatályba Észak-Írországban, amelyek a szexuális bűncselekményekkel gyanúsított személyek számára névtelenséget biztosítanak, amíg nem emelnek vádat ellenük.

A nyilvánosság tagjait a szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos ügyek során szintén kizárják a koronabíróságról.

Észak-Írország az Egyesült Királyság első része, ahol ezeket az intézkedéseket törvénybe iktatták.

Az intézkedéseket a Stormont közgyűlés által 2022 márciusában elfogadott jogszabály eredményeként vezetik be.

A törvényjavaslatot az akkori igazságügyi miniszter, Naomi Long terjesztette elő a szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos törvények és eljárások felülvizsgálata után.

A Sir John Gillen nyugalmazott főbíró által készített jelentést 2019-ben tették közzé, és több mint kétszáz ajánlást fogalmazott meg.

A felülvizsgálatot a két korábbi Ulster rögbijátékos, Paddy Jackson és Stuart Olding nagy visszhangot kiváltó, nemi erőszakkal kapcsolatos pere után rendelték meg, amely felmentéssel végződött.

Csütörtöktől a rendőrség által szexuális bűncselekmény gyanújával nyomozás alatt álló személyek névtelensége védett lesz, kivéve, ha vádat emelnek ellenük.

Haláluk után 25 évig nem lehet őket azonosítani.

Az anonimitásra vonatkozó rendelkezés akkor szűnik meg, amikor a gyanúsított ellen vádat emelnek.

Az áldozatok névtelenséghez való jelenlegi joga a haláluk időpontjától a haláluk után 25 évig meghosszabbodik.

A szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos ügyekben a Crown Court előtt eljáró személyek részvételére vonatkozó törvénymódosítás azt jelenti, hogy az eljárásba közvetlenül bevont személyekre és a „jóhiszemű” újságírókra korlátozódik a hozzáférés.

Az állítólagos áldozatnak lehetősége lesz egy barátot vagy rokont is megnevezni, aki részt vesz a tárgyaláson, és a vádlott is megteheti ugyanezt.

„A súlyos szexuális bűncselekmények bejelentőinek egyik legkíméletlenebb következménye, hogy súlyos szexuális bűncselekmények esetén a feljelentőnek el kell mondania élményei legintimebb és legmegrázóbb részleteit egy esetlegesen zsúfolásig megtelt tárgyalóterem előtt. Ez egyike volt azon tényezőknek, amelyek elrettentették az áldozatokat attól, hogy részt vegyenek a büntetőjogi eljárásban. Ez a félelem most megszűnt” – mondta Sir John Gillen.

Az észak-írországi igazságügyi minisztérium legmagasabb rangú köztisztviselője, Richard Pengelly államtitkár szerint a nyilvánosság kizárása a bíróságról „fontos lépés az áldozatok nagyobb védelme és támogatása érdekében”.

Azt mondta, reméli, hogy az intézkedések lehetővé teszik az áldozatok számára, hogy nagyobb bizalommal forduljanak a büntető igazságszolgáltatási rendszer felé.

Forrás: BBC
Fotó: iStock

4.9/5 - (289 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.