A koronázás lett a gyerekeknél az év szava

Az Oxford University Press (OUP) megosztotta a három köznyelvi szó – bro, lol és slay – szűkített listáját is, amelyet a Childwise piackutató intézet 1450 gyerek körében végzett felmérése alapján állított össze.

Az Oxford University Press (OUP) a klímaváltozást választotta az év gyermekszavának – ezzel olyan gyakori válaszokat előzött meg, mint a koronázás.

Több mint 3000, hat és 14 év közötti gyermeket kérdeztek meg, hogy mi lenne az év szava: a három leggyakrabban említett téma az éghajlatváltozás, a háború és a koronázás lett.

Az Opinium piackutató ügynökség ezután ezer gyermeket kérdezett meg: a globális felmelegedés és az ökológiai változás kifejezés 33 százalékkal győzött. A második helyen a háború végzett 31-gyel, míg a koronázás a szavazatok 24 százalékát kapta; a fiatal szavazók Károly király májusi nagy napjára emlékeztek.

Helen Freeman, az Oxford Children’s igazgatója elmondta: az éghajlatváltozás választása nemcsak azt mutatja, hogy a gyerekek mennyire odafigyelnek a hírekre és a környezetükre, hanem az is kiderül, hogy hajlandóak részt venni az értelmes változásokban.

„Akár arról van szó, hogy megértsük, hogyan használják a gyerekek a szleng kifejezéseket, akár arról, hogy melyik szó tükrözi az elmúlt évet, elengedhetetlen, hogy továbbra is támogassuk a gyerekek nyelvi fejlődését, hogy legyenek eszközeik és szókincsük a kifejezéshez.”

A gyerekek, amikor arról elmélkedtek, hogy miért az éghajlatváltozást választották, a jövővel kapcsolatos félelmeikről meséltek a kutatóknak, és azt mondták, hogy a szó szomorú, ijedt vagy aggódó érzéseket kelt bennük.

A háborúra szavazó gyerekek 13 százaléka mondta, hogy a hírek befolyásolták a döntésüket, 23% pedig az Izrael-Hamász konfliktusra vagy Oroszország ukrajnai inváziójára hivatkozott.

Amy Meek, a Kids Against Plastic jótékonysági szervezet vezérigazgatója és társalapítója szerint is az eredmények a fiatalok cselekvési vágyát mutatják.

„A fiatalok nemcsak azt ismerik fel, hogy az éghajlatváltozás probléma, hanem azt is látják, hogy fontos a kezelése. Senki sem fogja jobban érezni negatív hatásait, mint a következő generáció – vagy épp az ellene most tett intézkedések pozitív hatásait” – magyarázta Meek.

Az OUP megosztotta a három köznyelvi szó – bro, lol és slay – szűkített listáját is, amelyet a Childwise piackutató 1450 gyerek körében végzett felmérése alapján állított össze.

Elmondták, hogy a gyerekek a brót nemcsak a barátokra használt kifejezésként használják, hanem a szolidaritás kifejezésére is, amikor figyelmeztetnek valakit.

Forrás: Sky

4.9/5 - (262 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.