Franciaország az áramellátás csökkentésével fenyegeti a briteket

A Brexit-re vonatkozó tárgyalásokban vitás pont volt a Franciaország és Nagy-Britannia között megoszló halászati engedélyek kérdése. Az EU-ból történt kilépést követően tovább folyik a halászati engedélyek körüli vita. Franciaország Nagy-Britanniát most büntető eljárásokkal fenyegeti.

A Nagy-Britanniával folyó halászati engedélyek körüli vitában Franciaország ismét azzal fenyegetett, hogy lecsökkenti a La Manche-csatornán fekvő brit Jersey szigetének az áramellátását. «Nem fogjuk Jersey lakosainak azt mondani, hogy nem kapnak áramot a télen», mondta Clément Beaune, Franciaország EU-államtitkára pénteken a «BFM-TV» nevű televíziós csatornán. «De a céltudatos intézkedések egyes területeken nem kizártak», folytatta.

Nagy-Britannia a Brexitet követően nem adta ki a francia halászoknak az összes megkérvényezett halászati engedélyt. Ez Franciaország felháborodásához vezetett. Beaune kijelentette, hogy ezért akarja most Nagy-Britanniának átadni ezt az üzenetet: «Kiléptetek, most pedig ne mondjátok, hogy nincs már szükségetek ránk», mondta. «Elszúrták a Brexit-et. Ez az ő választásuk és az ő kudarcuk volt, nem a miénk», fűzte hozzá. «Nem fogják a karácsonyi pulykasültek körüli ellátási problémákat azáltal megoldani […], hogy most a halászainkat gyepálják», csúfolódott Beaune.

Jersey nagyjából 30 kilométeres távolságban fekszik Normandia partjaitól, vizei pedig halakban igen gazdagnak minősülnek. Az EU-val kialkudott Brexitet követő megegyezés tervei szerint az európai halászok meghatározott helyeken továbbra is behajózhatnak a brit felségvizekre, amennyiben erre megkapják az engedélyt. Ezt pedig akkor kaphatják meg, ha be tudják bizonyítani, hogy már előzőleg is ezeken a területeken halásztak. Ez a francia halászok adatai szerint nem egyszerű dolog.

A halászati jogok kérdése az EU és Nagy-Britannia közötti kereskedelmi szerződés egyik sarkalatos pontja volt, mely május 1. óta teljes mértékben érvényben van. Májusban a Franciaország és Nagy-Britannia közötti halászati engedélyek körül zajló vita egy rövid időre kiéleződött: Mikor francia halászhajók tucatjai azzal fenyegetőztek, hogy leblokkolják Jersey Saint Helier községének kikötőjét, a brit kormány erre a területre hadihajókat küldött. Válaszul Franciaország is elindított néhány hadihajót.

Forrás: n-tv.de

5/5 - (290 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.