A fűtésen spóroltak a Buckingham-palotában

A királyi család, a személyzet és a vendégek is 19 Celsius-fokos hőmérsékleten éltek télen. A palota szobáit pedig 16 ˚C-on tartották, amikor üresek voltak.

A nettó kiadások 5,1 millió fonttal, azaz 5 százalékkal, 107,5 millióra emelkedtek 2022-23-ra, ami a királyi segédek szerint az uralkodóváltás, az infláció és a Buckingham-palota fenntartási programja – az elektromos kábelezés, a vízvezeték- és fűtésrendszer korszerűsítésére irányuló tízéves projekt – költségeinek köszönhető. Az uralkodói támogatás 2022-23-ban változatlanul 86,3 millió font maradt.

Sok a kiadás

A király hivatalos feladatainak és háztartásának finanszírozása 51,8 millió fontba kerül – ami az Egyesült Királyságban fejenként 77 pennynek felel meg –, míg 34,5 milliót a palota folyamatos fenntartási költségeire fordítanak.

A bérköltségek a kiadások közül az egyik legnagyobb éves növekedést jelentik 2022-23-ban: 3,4 millió fonttal 27,1 millióra emelkednek, a személyzetnek mintegy 5-6 százalékos béremelést biztosítva.

A személyzet létszáma is a járvány előtti szintre emelkedett, mivel a lezárások után megélénkült a királyi tevékenység.

A királyi ház azonban nem teljesítette a „sokszínűségi célt” – amely szerint a munkaerő tíz százalékát etnikai kisebbségekből kell bevonni –, mivel a 2023-as 9,7 százalékos arány megegyezik a tavalyival.

A királyi utazások költsége viszont 600.000 fonttal 3,9 millióra csökkent. A 179 helikopteres repülésre fordított kiadások meghaladták az egymillió fontot. A legdrágább utazás a király és a királynő tavaly júniusi ruandai látogatása volt, valamint a Nemzetközösség vezetőinek csúcstalálkozóján való részvétel, amely 186.571 fontba került.

A gyász, a változás és az ünneplés éve

A jelentés szerint 1,6 millió fontot költöttek a királynő temetésére, amelybe beletartoztak a Buckingham-palotában tartott rendezvények, valamint a személyzet és az utazás költségei is – közölte a szóvivő.

További 700.000 font ment el a platinajubileumra.

A walesi herceggel kapcsolatos külön pénzügyi információkat is közzétették, amelyekből kiderül, hogy Vilmos közel 6 millió font magánjövedelmet kapott a cornwalli hercegségtől.

Sir Michael Stevens, a Privy Purse őrzője szerint az elmúlt 12 hónap a gyász, a változás és az ünneplés éve volt, amelyhez hasonlót nemzetük hét évtizede nem látott.

„Az elmúlt 12 hónap a tavaly nyári platinajubileumtól Erzsébet királynő halála miatti szomorúságig, illetve az új uralkodónk őszi trónra lépése, ő felségük, Károly király és Camilla királynő ez év tavaszán esedékes koronázásának több hónapos előkészítő munkáján keresztül vezetett minket” – sorolta Stevens.

Graham Smith, a választott államfő mellett kampányoló Republic vezérigazgatója azonban bírálta a királyi kiadások növekedését, mivel az ország életszínvonal-válsággal küzd.

„Károly azt sugallta, aggódik a megélhetési válság miatt, és tisztában van vele. Mégis úgy tűnik, teljesen megfeledkezik arról, hogy csökkentenie kell a költségeket, mert azok egyre csak emelkednek, miközben a közszolgáltatásokat szorongatják. Valóban több tízmillió fonttal kellene csökkenteniük a költségvetést, nem pedig ötmillió fonttal növelni” – emelte ki.

Forrás: Sky News
Fotó: Pixabay

4.9/5 - (207 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.