Színpadias pózolással vádolta a görög kormányfőt Sunak

Színpadias pózolással vádolta Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnököt szerdán Rishi Sunak brit kormányfő.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Rishi Sunak kijelentésének közvetlen előzményeként váratlanul ismét fellángolt az államközi vita Nagy-Britannia és Görögország között az Elgin-márványok néven közismert, Athén által hosszú ideje visszakövetelt görög régészeti kincs sorsáról, miután Micotákisz a BBC televízió hétvégi interjúműsorában a több mint két évszázaddal ezelőtt Athénból Londonba szállított, jelenleg a British Museumban őrzött szobrok visszaadását szorgalmazta.

A brit kormányfő kedden a Downing Streeten fogadta volna Micotákiszt, de a kétoldalú csúcstalálkozót a brit kormány a görög miniszterelnök kijelentései nyomán az utolsó pillanatban lemondta.

Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a londoni alsóház szerdai vitanapján kicsinyes politizálással vádolta a Sunakot.

A konzervatív párti miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: nem lett volna helyénvaló a találkozó megtartása, miután kiderült, hogy a görög fél a tárgyalást nem a jövőt érintő, érdemi tartalmú kérdések megvitatására, hanem

„színpadi pózolásra, múltbeli ügyek újbóli felhánytorgatására” kívánta kihasználni.

Sunak alig burkolt utalást tett arra is, hogy London értelmezése szerint a görög miniszterelnök először kötelezettséget vállalt az Elgin-márványok ügyének levételére a találkozó napirendjéről, majd ezt az ígéretét megszegte – írta meg az MTI.

„Ha valaki vállal valamit, azt illik betartani”

– fogalmazott a brit kormányfő.

Fotó: iStock

5/5 - (101 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.