Hetente legalább egy brit „grassroots” zenei helyszín zár be

Az Egyesült Királyságban a „grassroots”zenei helyszínek évtizedek óta platformot biztosítanak a fiatal zenei tehetségeknek. A Beatles és Ed Sheeran is itt találta meg a lábát, mielőtt továbblépett volna a sztárság felé. Ezek a kis, független helyek mostanában hetente egyet-egyet bezárnak.

„Az Egyesült Királyságban az alapszintű zenei helyszínek mintegy 93 százalékának magán bérbeadója van” – mondja Jay Taylor, a Music Venue Trust jótékonysági szervezet munkatársa.

„A bérbeadók bérleti díjat akarnak beszedni, a zenei helyszínek pedig a művészeket akarják támogatni. Egy helyszín átlagosan mindig csak 18 hónap választ el a következő bérleti díj felülvizsgálatától, és ez a bérleti díj mindig csak emelkedik.”

A Music Venue Trust (Zenei Helyszínek Alapítvány) a helyi szórakozóhelyekkel együttműködve próbálja biztosítani a jövőjüket azáltal, hogy a meglévő helyszíneket megvásárolja a magánbérbeadóktól, és „jóindulatú” bérbeadóként lép fel a meglévő helyszínek vezetői vagy tulajdonosai számára.

A Trust úgy jellemzi magát, mint a zenei helyszínek „National Trustját”.

Az athertoni The Snug volt az első koncerthelyszín, amelyet az új program keretében vásároltak meg, és a tulajdonos, Racheal Flaszczak szerint ez a lépés biztosítja a helyszín jövőjét, miután a korábbi bérbeadó el akarta adni az épületet.

„Most már nem kell attól tartanunk, hogy a bérbeadó el akarja adni az ingatlant, vagy fel akarja emelni a bérleti díjat. Az, hogy a Music Venue Properties része vagyunk, magabiztosságot ad nekünk, hogy úgy folytassuk, ahogyan szeretnénk” – mondta a Sky Newsnak.

A jótékonysági szervezet most azt reméli, hogy a „Save Our Venues” program keretében további helyszíneket is megvásárolhat az Egyesült Királyságban.

A zenekedvelők befektethetnek, részesedést vásárolhatnak a helyszínekben, s a lehetséges befektetések között szerepel a The Ferret Prestonban. Az ikonikus koncerthelyszín a fiatal Ed Sheeran otthona volt, mielőtt nagy sikereket ért volna el, de most a bezárás fenyegeti, miután a bérbeadó bejelentette, hogy el akarja adni az épületet.

„Nehéz a helyzet az ilyen méretű szórakozóhelyek számára. Nyilvánvaló, hogy mindennek az ára emelkedik, és ez mind összeadódik” – hangsúlyozta Matt Fawbert, a helyszín ügyvezetője. „Azt hiszem, idén minden sokkal nehezebb volt, minden héten küzdünk a számlákkal” – tette hozzá.

Forrás: Sky News
Fotó: visitpreston.com, Facebook

4.9/5 - (276 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.