Kisebb betegségekre írhatnak fel receptet a gyógyszerészek

Hét betegség, például torokfájás és fülfájás kezelésére mostantól közvetlenül a gyógyszerészektől lehet gyógyszert kapni, anélkül, hogy orvoshoz kellene fordulni.

A Pharmacy First rendszer lehetővé teszi, hogy a legtöbb angliai patika rendelés vagy beutaló nélkül adjon ki bizonyos gyógyszereket a betegeknek. Az NHS England szerint ez évente mintegy 10 millió háziorvosi rendelést szabadít fel. A gyógyszertári csoportok üdvözlik a lépést, de aggodalomra ad okot a finanszírozás és a közelmúltbeli patikabezárások.

Az új szolgáltatás keretében a gyógyszerészek bizalmas konzultációkat tarthatnak, és tanácsot adhatnak arról, hogy a hét „kisebb” betegség esetén szükséges-e bármilyen kezelés, beleértve az antibiotikumokat is. A szakorvosi vagy utókezelésre szoruló betegeket továbbirányítják.

Mostantól a következő betegségekre írhatnak fel gyógyszert a patikusok:

  • torokfájás
  • fülfájás
  • arcüreggyulladás
  • ótvar
  • övsömör
  • fertőzött rovarcsípés
  • szövődménymentes húgyúti fertőzések nőknél

A betegek az új szolgáltatáshoz úgy juthatnak hozzá, hogy egyenesen besétálnak egy gyógyszertárba, vagy az NHS 111, a sürgősségi kezelőközpontok, a sürgősségi osztályok vagy a háziorvosuk által beutaltak. Azok is igénybe vehetik a szolgáltatást, akik nincsenek háziorvoshoz bejegyezve.

Ha a hét betegség valamelyikét diagnosztizálják, a gyógyszerészek receptet adhatnak a betegeknek ahelyett, hogy visszaküldenék őket a háziorvosukhoz.

A gyógyszertárak már most is adnak tanácsot a gyógyszerekkel kapcsolatban – mikor kell szedni őket, milyen mellékhatásokkal járnak és hogyan kell ártalmatlanítani azokat –, és mindig is voltak olyan helyek, ahová a betegek a tünetekkel kapcsolatos tanácsadásért fordulhattak.

A legtöbb angliai gyógyszertárban sürgősségi fogamzásgátlót és vérnyomás-ellenőrzést is lehet igényelni. Néhány gyógyszertárban tanácsot adnak a dohányzásról való leszokásra, a fogyásra, valamint a klamídiára – egy gyakori, szexuális úton terjedő fertőzésre – vonatkozó szűrésre és kezelésre.

Mi történik a konzultáción?

A gyógyszerész rákérdez a tünetekre és esetleges korábbi egészségügyi problémákra. Kérheti a beleegyezést a beteg egészségügyi dokumentációjának megtekintéséhez, ha hozzáférhet ahhoz.

Bizonyos betegségek esetén a gyógyszerész vizsgálatot végezhet, például megnézheti a beteg fülét.

Ez lehetővé teszi számára, hogy az egyes betegeknek a legmegfelelőbb intézkedést ajánlja, amely magában foglalhat recept nélkül vásárolt kezelést, például krémet vagy kenőcsöt, korlátozott számú, csak vényköteles gyógyszert, vagy azt a tanácsot, hogy a probléma magától elmúlik. A konzultációt feljegyzik, és megosztják a háziorvosokkal, hogy a beteg kartonjába felvegyék.

Több antibiotikumot fognak kiadni?

„Szigorú protokoll van érvényben a hét betegség mindegyikére vonatkozó gyógyszerek kiadására vonatkozóan” – mondja Tase Oputu, aki az angliai Royal Pharmaceutical Society (RPS) elnöke.

Ez magában foglalja a tájékoztatást, a tanácsadást és a tünetek enyhítését, mielőtt szükség esetén antibiotikumot adnának.

Az antibiotikumokat bakteriális fertőzések kezelésére vagy megelőzésére használják, de nem hatnak az olyan vírusok ellen, mint a megfázás és az influenza.

A túlzott használatuk a múltban azt eredményezte, hogy egyre kevésbé hatékonyak a súlyos fertőzésekkel szemben – ez az úgynevezett antimikrobiális rezisztencia.

Az NHS England szerint az új szolgáltatást folyamatosan vizsgálni fogják, hátha bármilyen hatása van erre a kérdésre.

Skóciában, Walesben és Észak-Írországban, ahol a szolgáltatás már működik, az RPS szerint nem volt bizonyíték arra, hogy az antibiotikum-ellátás szintje növekedett volna.

„Több választási lehetőség”

Az NHS England szerint a közösségi gyógyszertárak több mint 90 százaléka regisztrált az új szolgáltatás nyújtására. Fejenként 2000 fontot kaptak, és konzultációnként 15öt, valamint havonta 1000 fontot, ha meghatározott minimális számú beteget ellátnak.

Hasonló szolgáltatásokat már kínálnak Skóciában, Walesben és Észak-Írországban.

Amanda Pritchard, az NHS England vezérigazgatója nagyszerű hírnek nevezte ezt a betegek számára.

„A háziorvosok már most is több millió embert kezelnek havonta, mint a világjárvány előtt, de az öregedő népesség és a növekvő kereslet miatt tudjuk, hogy az NHS-nek több választási lehetőséget kell biztosítania az embereknek, és a lehető legegyszerűbbé kell tennie az ellátáshoz való hozzáférést” – mondta.

„Könnyebb, mint a háziorvosnál várni”

Ade Williams, aki a rendszert a bristoli Bedminster gyógyszertárban próbálta ki, a BBC Newsnak elmondta: az egyik frusztráló dolog, amit gyógyszerészként megélhetnek, hogy bemennek a betegek, és segíteni akarnak nekik, de aztán nem tudnak.

„Ez nagyon nagy dolog számunkra” – tette hozzá. „Nagyobb elégedettséget érzel, és nagyon jó érzés, amikor a beteg visszajön, és azt mondja: »már jobban vagyok ez működött«.”

Ali McKerrow, akinek kisfiát a gyógyszertárban ótvar elleni krémmel látták el, azt mondja, a program segít a dolgozó szülőknek.

„Nagy kihívást jelenthet a háziorvoshoz való bejutás. Éppen az iskolába készülök, és útközben beugrottam ide. Ez sokkal egyszerűbb, mint a telefonon várakozni” – emelte ki.

Angliában a gyógyszertárak közel fele nemrégiben kezdte el felírni a fogamzásgátló tablettát. Emellett növelik a vérnyomás-ellenőrzések számát is.

A gyógyszertárak bezárásával kapcsolatban azonban vannak aggályok. Tavaly a BBC News elemzése szerint 2015 óta a legalacsonyabb szintre csökkent a patikák száma Angliában.

A Független Többszörös Gyógyszertárak Szövetsége pedig arra figyelmeztetett, hogy Angliában a közösségi gyógyszertárak súlyosan alulfinanszírozottak.

Dr. Leyla Hannbeck vezérigazgató üdvözölte a programot, de azt mondta, hogy nagyobb finanszírozás nélkül több gyógyszertár fogja végleg bezárni kapuit, és több munkaterhelés fog áttevődni a megmaradókra.

Az NHS England szerint két év alatt 645 millió fontot fektetnek be a közösségi gyógyszertárak által nyújtott szolgáltatások bővítésébe.

Miért lépett Skócia, Wales és Észak-Írország hamarabb, mint Anglia?

A valóság az, hogy az angliai gyógyszerészek már egy ideje szorgalmaztak egy ilyen jellegű programot, és a westminsteri kormány nem lépett olyan gyorsan, mint szerették volna.

A skóciai Pharmacy First Plus rendszert tekintették modellnek Anglia számára. A 2020-ban elindított szolgáltatás a skót gyógyszertárak kevesebb mint egyharmadában érhető el, de a cél az, hogy minden közösségben elérhető legyen.

Észak-Írország szolgáltatása még a skót indulás előttre nyúlik vissza, bár a kezelhető állapotok listája korlátozottabb.

Walesben van egy Common Ailments rendszer, amely nem terjed ki az esetek olyan széles körére, mint Angliában és Skóciában.

Forrás: BBC News
Fotó: Adobe stock, Freepik

4.8/5 - (312 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.