Hét év alatt közel ezer gyógyszertár zárt be Angliában

2017 óta csaknem ezer gyógyszertár zárt be Angliában – a szegényebb területek jobban érintettek. A The Guardian szerint ez potenciálisan több millió plusz háziorvosi rendelést eredményezhet.

Angliában több mint 11 ezer gyógyszertár működik. Ezen patikák hivatalos nyilvántartásának a The Guardian által készített elemzéséből kiderült, hogy az ország egyes részein az elmúlt hat évben több, mint minden ötödik gyógyszertár megszűnt; a szegényebb területeken arányosan több bezárást tapasztaltak.

2017 vége óta 953 gyógyszertár tűnt el Angliában – az összes gyógyszertár több mint 7,7 százaléka. Ugyanebben az időszakban Wales négy százalékot veszített, míg Skóciában a számok stabilak maradtak. Angliában a bezárások aránya rohamosan nő – derül ki az Általános Gyógyszerészeti Tanács adataiból. A 2017-es évben 15-tel nőtt a gyógyszertárakat kiadó patikák száma. Tavaly azonban 372 gyógyszertár zárt be, ami több mint háromszorosa a 2022-ben bezártak számának, és több, mint bármelyik évben legalább 2016 óta. Ezzel szemben 2023-ban Wales 12, Skócia pedig hat gyógyszertárat veszített el.

A számadatok megkérdőjelezik a túlterhelt angol háziorvosi rendelőkre nehezedő nyomás enyhítésére irányuló erőfeszítéseket. Januárban az NHS England elindította a „Pharmacy First” kezdeményezést, amelynek célja, hogy a hét gyakori betegségben szenvedő betegeket arra ösztönözze, háziorvosuk helyett a gyógyszerészüket keressék fel. Az Egészségügyi és Szociális Minisztérium azt állítja, hogy a program évente tízmillió háziorvosi rendelést szabadít fel.

A gyógyszertárbezárások mértéke a háziorvosokra nehezedő nyomást növeli, nem pedig csökkenti – derül ki a bizonyítékokból.

A Guardian a Community Pharmacy England adatainak elemzése szerint 2018 vége óta mintegy 5,5 millió háziorvosi rendelést lehetett volna megtakarítani, ha azóta nem zárnak be gyógyszertárak. Az óvatos számítás – amely azon a becsült számú rendelésen alapul, amelyet meg lehetett volna spórolni, ha a betegek helyette egy most bezárt gyógyszertárba mennek – azt sugallja, hogy csak tavaly közel egymillió háziorvosi rendelést lehetett volna elkerülni.

A wokingi önkormányzat területén a gyógyszertárak száma az elmúlt hat évben harmadával csökkent, míg West Berkshire, Exeter és Pendle körülbelül negyedével. Angliában összesen 14 tanácsi terület veszítette el gyógyszertárainak legalább egyötödét.

A legtöbb gyógyszertár bezárását a délkeleti régió szenvedte el, ahol 2017 vége óta majdnem minden tizedik gyógyszertár megszűnt, ezt követi a délnyugati (9,4 százalék), az északkeleti (9,2) és az északnyugati (8,8) vidék. Ehhez képest London és East Midlands a gyógyszertárak kevesebb mint 5 százalékát veszítette el.

Összességében Anglia legrosszabb helyzetű részein öt év alatt a gyógyszertárak 10,7 százaléka zárt be, míg a legkevésbé hátrányos helyzetű városrészekben 5,5.

A számadatok arra is utalnak, hogy a kisebb gyógyszertárláncok és a független gyógyszertárak kiszorulnak a nagyobb láncok versenyéből. Angliában a számok azt mutatják, hogy 2017 óta a Boots fiókját tartalmazó területeken a gyógyszertárak 14 százaléka zárt be, míg a Boots nélküli városrészekben a gyógyszertárak száma 5 százalékkal csökkent.

Paul Rees, a National Pharmacy Association vezérigazgatója szerint az NHS által nyújtott évi 2 milliárd font alapfinanszírozás nem fedezi az ágazat költségeit, és sok gyógyszertárnak családtagoktól kellett kölcsönt felvennie vagy jelzálogot otthonára, hogy nyitva maradhasson.

Azt mondta, családi gyógyszertárak ezrei kapaszkodnak az ujjuk hegyénél, de a tönk szélére kerülnek, ha a krónikus alulfinanszírozás folytatódik. Szerinte a közösségi gyógyszertárak rekordgyorsasággal zárnak be, és még több gyógyszertár közeledik a szakadék széléhez.

Összetörik a szívem, mert a betegeknek, akik közül sokan idősek vagy kiszolgáltatottak, létfontosságú egészségügyi szolgáltatást nyújtunk. Azonban nem tudjuk folytatni a betegek ellátását, ha nem kezeljük a finanszírozási válságot” – mondta Dervis Gurol, egy sussexi gyógyszertár tulajdonosa.

A bezárások mértéke kétségeket ébresztett a kormány Pharmacy First programjával kapcsolatban.

Steve Brine, az alsóház egészségügyi és szociális ellátással foglalkozó bizottságának konzervatív elnöke kiemelte, a bizottság közelmúltbeli gyógyszertári vizsgálatán elhangzott bizonyítékok azt mutatják, a közösségi gyógyszertárakban nagy lehetőségek rejlenek több klinikai szolgáltatás nyújtására, de a rendkívüli nyomás egyes gyógyszertárak létét fenyegeti.

„Ha nincsenek gyógyszertárak, nem tudnak kibővített szolgáltatást nyújtani. A Pharmacy First valóban pozitív dolog, de ez a történet kezdete, nem a vége.”

Meg kell kérdőjeleznem a Pharmacy First rendszer jövőbeli életképességét, miközben annyi gyógyszertár zár be” – mondta Dr. Leyla Hannbeck, a Független Többszörös Gyógyszertárak Szövetségének (AIMP) vezérigazgatója, a Fight4Pharmacies kampány alapítója. „Kizárt, hogy a rendszer tízmillió háziorvosi rendelést mentsen meg, amikor a közösségi gyógyszertárak a krónikus alulfinanszírozás miatt csontig le vannak csupaszítva. Üdvözöljük az ambíciót: segíteni akarunk, és rendelkezünk az ehhez szükséges készségekkel, de ha a kormány nem javítja az alapfinanszírozást, akkor még több gyógyszertár kényszerül bezárni, ami nem kevesebb, hanem több háziorvosi rendelést eredményez.”

Az Egészségügyi és Szociális Minisztérium szóvivője hangsúlyozta, nem ismerik el ezeket a számokat.

„Ha egy gyógyszertár bezár, akkor elvárnánk, hogy a beteg egy másik gyógyszertárba menjen, ne pedig a háziorvoshoz… Ötből négy ember húszperces sétával elérhető távolságon belül él egy patikához.”

„A Pharmacy First a kibővített vérnyomás-ellenőrzési és fogamzásgátlási szolgáltatásokkal együtt várhatóan évi tízmillió háziorvosi rendelést szabadít fel, ha teljes mértékben kiépül. A gyógyszertári ágazat széles körben üdvözölte ezt a lehetőséget, és eddig a gyógyszertárak 98 százaléka csatlakozott” – tette hozzá.

Fotó: iStock

4.9/5 - (125 szavazat)
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.