Nem drágulnak a személyautók Európában

Nem várható jelentősebb áremelkedés az új személyautók európai piacán a jemeni húszi lázadók támadásai okozta vörös-tengeri szállítási fennakadások miatt – áll a Fitch Ratings Londonban bemutatott, MTI által szemlézett szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő szerint semmiképpen sem valószínűsíthető az új autók árának olyan mértékű megugrása, mint amilyent a koronavírus-járvány után kialakult félvezetőhiány okozott Európában.

A Fitch szakértői közölték: várakozásuk szerint a gyártók „lenyelik” a megnövekedett tengeri fuvarozási költségeket.

Jóllehet a konténeres szállítási díjak januárban több mint kétszeresen haladták meg a novemberit, így is 60 százalékkal elmaradnak a 2021-ben mért legutóbbi csúcstól. A logisztikai költségek emelkedését valószínűleg ellentételezi a nyersanyagárak csökkenése, ez korlátozza a gyártók haszonkulcsára gyakorolt hatást – áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő szerint akár húsz nappal is megtoldhatja a gyártási menetrendeket a tengeri szállítmányozás átterelése a Szuezi-csatornától a Jóreménység fokát érintő, Afrikát megkerülő útvonalra, ez három naptól két hétig terjedő időtartamú leállásra kényszerít néhány európai gyártót. Az ebből eredő termeléskiesés elérheti a tízezer járművet – ennek legnagyobb része a Teslára jut.

A Fitch Ratings szerint azonban valószínűtlen, hogy mindez megszüntetné az új autók piacán kialakult túlkínálatot. Az európai gyártók raktárkészletei ugyanis 10-20 százalékkal növekedtek 2023-ban a beszállítói hálózatokban kialakult szűkös keresztmetszetek enyhülésének hatására, és a raktárkészlet-helyzet javulása több mint elégséges az átmeneti termelési leállás áthidalására – írja az elemzés.

A cég szerint az elektromos autók európai piacán lassíthatja ugyan az árak csökkenésének folyamatát az importjárművek – különösen a kínai gyártmányok, illetve a Sanghajban készülő Tesla-modellek – átmeneti hiánya, ez a helyzet azonban valószínűleg rövid ideig tart, és nem befolyásolja az elektromos autók egyébként is csökkenő fogyasztói keresletét olyan európai piacokon, mint például Németország.

Fotó: archív

5/5 - (290 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.