Korlátozná a hajléktalanok sátorhasználatát a belügyminiszter

A legfrissebb kormányzati becslések szerint Angliában valamivel több, mint hátomezer ember alszik fedél nélkül a feje felett – tavaly a kormány kétmilliárd fontot ígért a probléma megoldására. Suella Braverman egy jelentés szerint korlátozni akarja a hajléktalanok sátorhasználatát a lakott területeken.

A belügyminiszter javaslatai között állítólag szerepel, hogy a jótékonysági szervezetek bírsággal sújthatók, ha olyan sátrakat adnak ki, amelyek kellemetlenséget okoznak.

Braverman azt szeretné, ha a terveket egy új büntetőjogi törvényjavaslat két záradékába foglalnák bele – írja a Financial Times Whitehall-forrásokra hivatkozva, melyet a Sky szemlézett.

A lehetséges új törvény a hírek szerint azokra a sátrakra vonatkozna, amelyek kellemetlenséget okoznak, például elzárják az üzletek bejáratait.

„Braverman hivatalosan is kilátásba helyezte a sátrak betiltását a városi területeken – kivéve a saját telken vagy a hátsó kertben –, valamint új polgári jogi büntetést a jótékonysági szervezetekre, hogy azok ne adhassanak ingyen sátrakat hajléktalanoknak” – mondta egy forrás a Financial Timesnak.

A Whitehall bennfentesei szerint a javasolt sátorbeszorításokat az érintetteknek nyújtott támogatással együtt alkalmaznák, például segítenék őket abban, hogy menedékhelyre jussanak.

A kormány tavaly azt mondta, hogy hatályon kívül helyezi az 1824-es koldulási törvényt, amely illegálissá tette a kéregetést és a közterületen alvást, és három év alatt kétmilliárd fontot ígért arra, hogy segítsen az embereket az utcáról „eltüntetni”.

Úgy tűnik azonban, hogy ennek éppen az ellenkezője történik: egy nemrégiben készült jelentés szerint a tavalyi évhez képest 26 százalékkal nőtt a közterületen alvások száma.

A tanulmány szerint a problémák nagy része a megfizethető lakások súlyos hiányából és a megfelelő támogató szolgáltatások hiányából ered. Mindez, valamint a megélhetési költségek válsága egyre több embert sodor a hajléktalanságba.

A kormány 2022 őszére szóló, a közterületen való alvásról szóló pillanatjelentésében az áll, hogy a becslések szerint valamivel több mint háromezer ember alszik így Angliában.

Vilmos herceg is azok között van, akik kampányolnak, és elindított egy Homewards nevű projektet, amelynek célja összehozni a szervezeteket és az embereket, hogy helyi megoldásokat találjanak.

Illusztrációs fotók: iStock

4.9/5 - (176 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.