Hangulatfelmérés Nagy-Britanniában: Johnson konzervatívjai két utóválasztást is elveszítenek

Nagy vereség a miniszterelnök számára: A Tivertonban, Honitonban és Wakefield-ben tartott utóválasztásokből Johnson vesztesként került ki.

A brit miniszterelnök Boris Johnson konzervatívjai két utóválasztáson is nagy vereséget szenvedtek: csütörtökön a Tory-k alulmaradtak úgy a Dél-Nyugat-Angliában fekvő Tiverton és Honiton, mint az Észak-Angliában elhelyezkedő Wakefield választókörzetében rendezett utóválasztáson, melyek tétje egy-egy ülőhely volt a brit Alsó Házban.

A pénteken hajnalban a szabad-demokraták számára nyilvánosságra hozott eredmények értelmében ezáltal a konzervatívak elveszítették Tiverton és Honitont, ahol több mint száz éve képviseltették magukat. Wakefield-ben a Labour-párt aratott győzelmet. A választások Johnson számára hangulatfelmérést jelentettek, mely a korona-lockdown időszakában a kormány székhelyén rendezett party-k körüli botrány miatt erősen nyomás alá került.

Dowden visszalép, Johnson viszont nem

A rossz eredmények reakciójaként Oliver Dowden pártelnök visszalépett. Azt mondta, hogy az utóválasztásokon elszenvedett két elsöprő vereség után nem lehet úgy folytatni, mintha mi sem történt volna, és valaki másnak kell átvennie a felelősséget.

„A tegnapi parlamenti utóválasztások a nagyon rossz eredmények egész sorozatának legfrissebbjei pártunk számára. Rajongóink a legutóbbi eseményeket követően nyugtalanok és csalódottak, én pedig osztozom érzelmeikben“, közölte Dowden egy Johnson számára írt visszalépési nyilatkozatban. „Nem folytathatjuk úgy tovább, mintha mi sem történt volna. Valakinek át kell vennie a felelősséget, én pedig arra a végeredményre jutottam, hogy ilyen körülmények között nem lenne helyes továbbra is fenntartani tisztségemet.“

Boris Johnson brit miniszterelnök a konzervatív párt az Alsó Házat érintő utóválasztáson elszenvedett választási veresége ellenére is folytatni akarja kormányzati tevékenységét. „Hallgatni“ fog a választókra, biztosította Johnson több brit csatornán is pénteken egy ruandai látogatás alkalmával. Ellenben hozzátette: „Folytatni fogjuk és törődni fogunk az emberek gondjaival.“

Az utóválasztásra azért volt szükség Tivertonban és Honitonban, mert a képviselő Neil Parish áprilisban visszavonult olyan irányú panaszok miatt, miszerint a parlamentben mobiltelefonján pornófilmeket nézegetett. Wakefield-ben pedig azért rendeztek utóválasztást, mert az ottani képviselő Imran Ahmad Khan bírósági ítéletét követően egy 15 éves fiatal szexuális bántalmazása miatt vonult vissza.

A Tory-k már decemberben elveszítettek egy utóválasztást North Shropshire-ben, mely a konzervatívak fellegvárának számított.

Forrás: spiegel.de

 

5/5 - (172 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.