Három cég sem fizetett minimálbért dolgozóinak

A WH Smith, a Marks & Spencer és az Argos is szerepel azon vállalatok között, amelyek nem fizették meg dolgozóiknak a minimálbért.

Több mint 200 cégnek közel hétmillió fontnyi büntetéssel kell szembenéznie, és több mint egy évtizedes jogsértések miatt kell kártérítést fizetnie munkavállalóinak – olvasható a BBC oldalán.

A WH Smith, a Marks & Spencer és az Argos mind azt állította, hogy a jogsértések nem voltak szándékosak, és gyorsan orvosolták őket.

Nem világos, hogy mennyit fizettek bírságként, de a kormány szerint a büntetések a hátralék 200 százalékát teszik ki.

„A törvényes minimálbér kifizetése nem képezi vita tárgyát, és minden vállalkozásnak – méretétől függetlenül – tudnia kellene, hogy nem szabadna megkurtítani a keményen dolgozó alkalmazottakat” – mondta Kevin Hollinrake vállalkozásokért, piacokért és kisvállalkozásokért felelős miniszter.

A nemzeti megélhetési bér és a minimálbér idén áprilisban egyébként 9,7 százalékkal emelkedett.

A gazdasági tárca szerint mintegy 63.000 munkavállaló károsodott a jogsértések miatt, amelyek többsége 2017 és 2019 között történt.

A WH Smith volt a legsúlyosabb jogsértő, mivel több mint 17.600 munkavállalónak nem fizetett ki több mint egymillió fontot.

A kiskereskedő azt mondta, hogy félreértelmezte az egyenruhákra vonatkozó szabályokat, mivel a dolgozókat meghatározott színű nadrágok, szoknyák és cipők viselésére kérte, anélkül, hogy ezt megtérítette volna számukra.

„A HMRC-vel (His Majesty’s Revenue and Customs – a szerk.) 2019-ben végzett felülvizsgálatot követően, számos kiskereskedővel egyetemben felhívták a figyelmünket arra, hogy félreértelmeztük a törvényes bérszabályok alkalmazását az üzleteinkben dolgozó alkalmazottakra vonatkozó egyenruha-politikánkban. Ez valódi hiba volt, azonnal kijavítottuk, és 2019-ben minden kollégának visszatérítettük a költségeit” – mondta egy szóvivő.

A Lloyds Pharmacy volt a következő a vétkességi „sorrendben”, mivel több mint 903.000 fontot nem fizetett ki 7916 dolgozónak.

Az M&S azt mondta, hogy a kormány „csak egy több mint négy évvel ezelőtti, nem szándékos technikai probléma” miatt nevezte meg. A kormány szerint 578.390,79 fontot nem fizettek ki 5363 munkavállalónak.

„Ez egyszerűen azért történt, mert az ideiglenes kollégák nem kaptak fizetést a nemzeti minimálbérre vonatkozó előírásokban meghatározott szigorú határidőkön belül, és amint tudomást szereztünk a problémáról, azonnal orvosoltuk azt. A minimális órabérünk soha nem volt a nemzeti minimálbér alatt, jelenleg is fölötte van, és egyetlen kollégánk sem volt emiatt alulfizetett” – jelentette ki a cég szóvivője.

A Sainsbury’s, amely az Argos tulajdonosa, felszólítást kapott, hogy fizessen vissza 480.093,58 fontot 10.399 dolgozónak; náluk 2018-ban azonosítottak egy bérszámfejtési hibát még 2012-ből, mielőtt az Argos felvásárolta a Sainsbury’st – ez egyes argosos áruházi dolgozókat és sofőröket érintett. A kiskereskedő közölte, hogy azonnali vizsgálatot indított, és ezt még annak idején helyrehozta.

„Azóta befejeztük az Argos integrációját a Sainsbury rendszereibe, ami megakadályozza, hogy ez még egyszer megtörténjen.”

Az Acas békéltető szolgálat szerint törvényellenes, ha a munkáltató a nemzeti minimálbérnél vagy megélhetési bérnél kevesebbet fizet. Emellett pontos bérnyilvántartást kell vezetniük, és azt kérésre rendelkezésre kell bocsátaniuk. Ha egy munkáltató nem a megfelelő minimálbért fizeti, a lehető leghamarabb meg kell oldania a problémát, még akkor is, ha az alkalmazott vagy munkavállaló már nem dolgozik náluk. A munkáltató és a munkavállaló informális megbeszéléssel megoldhatja a helyzetet. A munkavállaló hivatalos panaszt is tehet a munkáltatónál és/vagy a HMRC-nél vagy a munkaügyi bíróságon.

Fotó: Pixabay

4.9/5 - (346 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.