Hónapok óta töretlenül csökkennek a lakásárak az Egyesült Királyságban

Decemberben már a negyedik egymást követő hónapban csökkent az átlagos lakásár az Egyesült Királyságban, ami annak köszönhető, hogy a megélhetési költségek emelkedése és a magasabb kamatlábak is hatással vannak az ingatlanpiacra is.

A decemberi árak 1,5%-kal csökkentek novemberhez képest, ami azt jelenti, hogy az átlagos házár most 281 272 font – közölte a Halifax.

A bank szerint a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a megélhetési költségek hogyan hatnak a háztartások számláira, valamint az emelkedő kamatlábak lassítják a lakáspiacot.

Arra számít, hogy a vevők és az eladók „továbbra is óvatosak maradnak” a következő évben.

A decemberi havi csökkenés alacsonyabb volt a novemberi 2,4%-os visszaesésnél, még a várt szezonális lassulást is figyelembe véve – mondta Kim Kinnaird, a Halifax jelzáloghitelezési igazgatója.

Éves szinten a lakásárak 2%-kal nőttek 2021 decemberéhez képest – ez a leglassabb emelkedés 2019 októbere óta, amikor az árak 1,1%-kal emelkedtek.

Ez szintén meredeken elmaradt a novemberben tapasztalt 4,6%-os éves növekedéstől.

Az emelkedő kamatlábak megterhelték a lakáspiacot. A Bank of England 2021 decembere óta kilenc alkalommal emelte a kamatlábakat, hogy visszafogja az áremelkedés, más néven az infláció mértékét. A kamatlábak jelenleg 3,5%-on állnak, ami 14 éve a legmagasabb szint.

És bár a jelzáloghitelek kamatai csökkentek a kormány tavaly szeptemberi, ellentmondásos „minibüdzséje” óta, még mindig magasabbak, mint 2022 elején voltak.

Kinnaird asszony elmondta: „Ahogy belépünk 2023-ba, a lakáspiacra továbbra is hatással lesz a tágabb gazdasági környezet, és mivel a vevők és az eladók továbbra is óvatosak, arra számítunk, hogy összességében mind a kínálat, mind a kereslet csökkenése várható, és az előrejelzések szerint a lakásárak az év folyamán mintegy 8%-kal csökkennek.”

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (313 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.