Debi-vihar: figyelmeztetést adtak ki szél és heves esőzések miatt

Az Egyesült Királyság egyes részein viharos szélre és heves esőzésekre készülnek a Debi-vihar érkezése előtt.

A vihar reggel éri el Észak-Angliát és Észak-Wales egyes részeit, a part menti területeken akár 80 mérföld/órás széllökések is lehetnek – írja a BBC News.

Életveszélyt jelenthetnek a repülő törmelékek és a nagy hullámok is.

A Debi, mely az évszak negyedik, nevet viselő vihara, az Egyesült Királyság számos részén áradásokat, utazási késéseket és áramkimaradásokat is okozhat.

A vihar az Ír Köztársaságban alakult ki, ahol piros figyelmeztetés van érvényben, de az Egyesült Királyságon is végigsöpör.

A Met Office Észak-Írország délnyugati részére reggel 6 órától (GMT) délig sárga figyelmeztetést adott ki. Észak-Írország többi részére 14 óráig sárga figyelmeztetés van érvényben eső és szél miatt.

Észak-Anglia és Wales nagy részére, többek között Manchester, Sheffield, Liverpool, Bangor és St. Davids területére szintén sárga figyelmeztetést adtak ki a szél miatt 4-től 18 óráig.

A múlt hónapban a Babet-vihar által sújtott északkelet-skóciai területekre, köztük az Angus állambeli Brechinre is figyelmeztetést jelentettek be eső miatt 10 és 21 óra között, ahol több száz lakást kellett evakuálni, miután a South Esk folyó áttört a partjain.

Jason Kelly, a Met Office vezető meteorológusa arra figyelmeztetett, hogy a Debi gyorsan fejlődik, potenciálisan nagyon erős és károkat okozó szeleket hozhat az Ír Köztársaság egyes részeire.

„Bár a legerősebb szelek némileg enyhülnek, mielőtt elérik az Egyesült Királyságot, még mindig jelentős hatásokra számítunk, és Észak-Írországban is várható egy heves esőzéses időszak – mondta.

Simon Partridge, a meteorológiai szolgálat szóvivője hozzátette: Északnyugat-Wales és Anglia egyes részein 70-80 mérföld/órás széllökések is előfordulhatnak. A szervezet szerint a zord időjárás otthonok és vállalkozások elárasztásához vezethet, a gyorsan vagy mélyen lezúduló árvíz pedig életveszélyt jelenthet.

A Portland Bill-i világítótorony viharban

A felhőszakadás és az áradás az utazást is megnehezítheti, egyes utakat és hidakat lezárhatnak, de a vasúti, légi és kompjáratokat is megzavarhatja a vihar. Angliában és Észak-Írországban fennáll az áramkimaradás veszélye az – tette hozzá a meteorológus –, ami más szolgáltatásokat, például a mobiltelefon-ellátást is érintheti. Ezekben a régiókban arra is figyelmeztettek, hogy sérülések és életveszély is előfordulhat a nagy hullámok és a tengerpartra, a part menti és közúti ingatlanokra dobott anyagok miatt.

Hétfő reggelre két piros figyelmeztetést adtak ki a szél miatt az Ír Köztársaság egyes részeire, többek között Dublin, Clare, Kerry, Limerick, Galway keleti része, dél-Roscommon, Offaly és Westmeath államokra az életveszély fennállása miatt.

Az ír meteorológiai szolgálat, a Met Éireann hétfő délutánig az ország minden megyéjére sárga figyelmeztetést adott ki, a Debi ezt követően várhatóan hétfő este vonul át az Északi-tengerre.

A Ciarán-vihar áradásokat és fennakadásokat okozott a Csatorna-szigeteken és Dél-Angliában áramkimaradások, utazási problémák és több száz iskola zárva tartása miatt. Egy másik, nemrégiben levonult vihar, a Babet közel hatszáz ingatlant öntött el Lincolnshire-ben.

A szakértők szerint a légkör felmelegedése növeli az intenzív esőzések és viharok esélyét.

A szélsőséges időjáráshoz azonban számos tényező járul hozzá, és a tudósoknak időbe telik kiszámítani, hogy az éghajlatváltozásnak mekkora hatása van az egyes eseményekre – ha van egyáltalán.

Az ipari korszak kezdete óta a világ már mintegy 1,1 Celsius-fokot melegedett, és a hőmérséklet tovább fog emelkedni, hacsak a kormányok világszerte nem csökkentik jelentősen a kibocsátást.

Fotó: iStock

5/5 - (246 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.