Második világháborús brit vadászgépeket találtak Kijev mellett

A The Guardian című brit lap online kiadása szerint az ukrán fővárostól délre, egy erdőségben leltek a gépekre.

Az ukrán hatóságok szerint nyolc darab brit gyártmányú Hurricane vadászrepülő maradványait fedezték fel egy korabeli, fel nem robbant bomba közelében. A repülőgépeket Nagy-Britannia a Szovjetuniónak küldte, miután a náci Németország megtámadta az országot 1941-ben.

„Nagyon ritka, hogy ilyen repülőgépeket találjanak Ukrajnában. Rendkívül fontos ez repüléstörténetünk szempontjából, mert eddig még nem bukkantak kölcsönbérleti megállapodás keretében átadott repülőgépekre itt” – közölte Oleksz Stan volt polgári pilóta, az ásatás vezetője.

1941 és 1944 között mintegy háromezer Hurricane-vadászgépet szállított Nagy-Britannia a Szovjetunióba a háborús erőfeszítések támogatására.

„A Hurricane erős, könnyen repülhető gép volt. Stabil fegyverplatform volt, megbízható repülőgép” – hangsúlyozta Stan.

A repülőgépekről eltávolították a legértékesebb alkatrészeket, így a rádiókat és gépfegyvereket, majd az erdőségbe vontatták őket.

Az ukrajnai repüléstörténeti múzeum helyre akarja állítani a vadászgépeket, hogy később majd kiállíthassák őket.

„A Hurricane-ek a második világháború éveiben nyújtott brit támogatás szimbólumai, mint ahogy manapság is nagyon örvendünk a brit segítségnek. Nagy-Britannia jelenleg országunk egyik legnagyobb fegyverszállítója” – emelte ki Valerij Romanyenko, a múzeum kutatási részlegének vezetője a BBC-nek.

Forrás: MTI
Illusztrációs fotó: Pixabay

4.8/5 - (128 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.