Kihirdette születésnapi kitüntetési listáját Károly király

A brit külső hírszerzés vezetője, a világ egyik leghíresebb túszmentője – aki maga is túszejtők fogságába esett –, valamint ukrajnai menekülteket segítő aktivisták szerepelnek a brit uralkodó szombaton ismertetett születésnapi kitüntetési listáján. III. Károly király trónra lépése óta most először részesítette „hivatalos” születésnapja alkalmából elismerésben és a velük járó címekben az erre érdemesnek talált jelölteket.

Az elismerések kitüntetettjeinek listáját az elmúlt évtizedekben évente kétszer, az uralkodó júniusi hivatalos születésnapján és újév előtt hirdették ki.

Az utóbbi hetven évben hivatalosan II. Erzsébet királynő, Károly édesanyja adományozta ezeket a kitüntetéseket és címeket a kormány felterjesztése alapján, ám ő tavaly szeptember 8-án, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében elhunyt. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly egykori trónörökös az Egyesült Királyság uralkodója, és decemberben első ízben adományozta ő az újévi kitüntetéseket, most pedig ugyancsak első ízben a hivatalos születésnapja alkalmából kitüntetettek listáját hirdette ki.

A szombat hajnalban ismertetett, 1171 nevet tartalmazó születésnapi kitüntetési névsor egyik legelőkelőbb helyén Terry Waite áll, akinek a király a Szent Mihály és Szent György nevét viselő katonai lovagrend (Order of St Michael and St George) lovagi címmel és a Sir előnév viselésének jogával járó parancsnoki tisztségét adományozta.

A 84 éves Sir Terry 1987-ben, Canterbury akkori érseke, Robert Runcie követeként utazott Libanonba, hogy megpróbálja elérni több brit túsz kiszabadulását, ám a Hezbollah radikális síita mozgalom őt is túszul ejtette és 1763 napig fogva tartotta. A kitüntetést a világszerte túszként fogva tartott emberek megsegítéséért végzett sokoldalú tevékenysége elismeréseként adományozta a brit uralkodó.

Hasonló kitüntetésben részesült Richard Moore, a brit külső hírszerzés (MI6) vezetője.

Az indoklás szerint Sir Richard azért a munkájáért részesült a magas elismerésben, amelyet a brit nemzetbiztonság erősítéséért végzett az ukrajnai háború – a második világháború óta európai földön kirobbant első nagy fegyveres konfliktus – kezdete óta.

A kitüntetett hírességek közül Anna Wintour, a Vogue nemzetközi divatmagazin főszerkesztője – aki 2016 óta a Dame előnév viselésére jogosult a lovagi rang női megfelelőjének birtokosaként – a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagja lett.

A kitüntetettek többsége – 52 százalékuk – a helyi közösségéért végzett munkájáért kapott elismerést a királytól – számolt be az MTI. Köztük van számos olyan civil aktivista, aki az ukrajnai háború elől menekülők letelepedését és beilleszkedését segíti.

Fotó: Pixabay

4.9/5 - (107 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.