Telefonos audienciákat tart betegsége miatt Károly

A szokásos személyes beszélgetések helyett telefonos audienciákat tart kezelésének idején a brit uralkodó Rishi Sunak miniszterelnökkel. III. Károly király Kaliforniában élő másodszülött fia, Harry herceg alig egynapos látogatás után, szerdán visszautazott Londonból kaliforniai otthonába.

A királyi család londoni hivatala, a Buckingham-palota hétfőn jelentette be részletek nélkül, hogy a királynál orvosai daganatos betegséget diagnosztizáltak, és az uralkodó kezelése még aznap megkezdődött.

A király kedd este londoni otthonából, a Clarence House-ból felesége, Kamilla kíséretében helikopterrel kelet-angliai téli rezidenciájára, a Norfolk megyei Sandringham kastélyába utazott.

A Downing Street szerdai tájékoztatása szerint III. Károly és Rishi Sunak miniszterelnök szokásos heti audienciája az adott helyzetben egyelőre telefonos megbeszélések formájában zajlik – jelentette az MTI londoni tudósítója.

A hagyományok alapján a hetente tartott audienciákon az uralkodó és a kormányfő az aktuális politikai eseményeket tekinti át, de bármelyikük kívánsága szerint a politika mellett bármilyen egyéb téma is szóba kerülhet. A négyszemközti megbeszélésekről a szigorú, törvényerejű udvari protokoll alapján sem a miniszterelnök, sem az uralkodó soha semmiféle részletet nem hoz nyilvánosságra.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerdai tájékoztatóján hangsúlyozta: arról is csak a Buckingham-palotával született külön megállapodás alapján számolhat be, hogy a heti audienciákat a kormányfő és a király egyelőre telefonon tartja.

Harry herceg, aki előző nap érkezett Los Angelesből Londonba, hogy édesapját meglátogassa, szerda délután már vissza is indult Kaliforniába. Udvari illetékeseket idéző szerdai médiabeszámolók szerint Harry előző nap mindössze 45 percet töltött Károly társaságában, mielőtt az uralkodó és felesége Sandringhambe indult volna.

Az egybehangzó lapértesülések szerint Harry nem találkozott bátyjával, Vilmos trónörökössel, akivel különösen rossz a viszonya, és nem is a királyi család valamelyik rezidenciáján, hanem egy szállodában lakott rövid londoni tartózkodása idején.

Fotó: archívum

4.9/5 - (133 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.