Infláció: Az élelmiszerárak „félelmetes” növekedésére figyelmeztet az ipar

Az élelmiszer- és italgyártó cégek „ijesztő” áremelkedéseket tapasztalnak – állítja az ágazati kereskedelmi szervezet, amely a fogyasztókra gyakorolt tovább gyűrűző hatásokra figyelmeztet.

Ian Wright, az Élelmiszer- és Italszövetség vezetője elmondta a képviselőknek, hogy a vendéglátóipari cégek esetében az infláció 14%-18% között mozog.

Az élelmiszeripari cégek alapanyagainak áremelkedése a fogyasztói árak emelkedéséhez vezet – mondta, és a helyzetet aggasztónak nevezte.

Az Egyesült Királyságban augusztusban 3,2%-os volt az inflációs ráta, és várhatóan tovább emelkedik.

Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója nemrégiben figyelmeztetett, hogy „cselekedni kell”, és arra utalt, hogy a brit kamatlábak hamarosan emelkedhetnek a történelmi mélypontról, a 0,1%-ról.

Wright úr a Business, Energy and Industrial Strategy (Üzleti, energiaügyi és ipari stratégia) szakbizottság képviselőinek nyilatkozott: „Az infláció minden másnál nagyobb csapás, mert hátrányosan megkülönbözteti a szegényeket”.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal szerdán teszi közzé a legfrissebb szeptemberi inflációs adatokat. Várhatóan feljebb emelkedik majd – a Bank of England 2%-os célkitűzése fölé -, mint ahogyan azt korábban gondolták.

A Make UK, a gyártók szervezete szerint az infláció kezd „beépülni” a tagjai közé.

Stephen Phipson, a Make UK vezérigazgatója elmondta a képviselőknek, hogy bár a kereslet növekedése örvendetes, sok gyártó az anyagköltségek átlagosan 30-40%-os növekedésével számol.

„Amikor az emberek képesek beszerezni az anyagokat, akkor tovább hárítják ezeket a költségeket, ami számunkra azt jelenti, hogy az infláció ebben a szakaszban már többé-kevésbé be van építve” – mondta.

„Ez nem egy átmeneti inflációs kereslet, most már valóban komoly problémákat látunk az áremelkedés tekintetében.”

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (133 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.