Információs kampányt indítanak a veszélyekről

Médiafelületeken indított célzott információs kampányt a brit kormány az illegális határátlépéssel járó veszélyekről.

A londoni belügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint „a profitot az emberélet elé helyező” szervezett bűnözői csoportok évente tízezrekkel hitetnek el hazugságokat, és a La Manche-csatornán, a világ legforgalmasabb hajózási útvonalán csempésznek embereket Nagy-Britanniába.

A tárca éppen ezért újabb információs kampányba kezdett elsősorban a Facebookon és a YouTube videómegosztó portálon, igyekezve közvetlenül elérni azokat, akik fontolóra vették, hogy nekivágnak ennek a veszélyes és illegális utazásnak – áll a minisztérium MTI által idézett közleményében.

A hétfőn kezdődött médiakampány az első időszakban Vietnamra összpontosít, mivel az európai kontinensről a brit partok felé csónakokkal útra kelő csoportokon belül egyre nagyobb a vietnamiak aránya.

Nemrégiben egy szlovák állampolgárt ítéltek két és fél év börtönre Angliában, miután autójának műszerfala mögött próbált Franciaországból Nagy-Britanniába csempészni egy vietnami nőt.

Négy éve egy embercsempész szervezet ugyancsak vietnamiakat próbált illegálisan Angliába juttatni. A 39 vietnami állampolgárt egy kamion légmentesen zárt rakterébe zsúfolták, és valamennyien életüket vesztették, mire a teherautó Belgiumból Angliába ért. Abban az ügyben az ír, brit és román állampolgárságú vádlottakat 13 és 27 év közötti börtönbüntetésekre ítélték.

A londoni belügyminisztérium felidézte, hogy tavaly több mint 90 százalékkal csökkent a csónakokkal Angliába átkelni próbáló albán állampolgárok száma, és ehhez a mostanihoz hasonló, szintén közösségi médiafelületeken indított megelőző információs kampány is hozzájárult.

A tárca statisztikái szerint tavaly összességében is harmadával csökkent a Nagy-Britanniába illegálisan belépő menedékkérők száma: 2023-ban 36.704-en lépték át illegálisan a brit határt, 33 százalékkal kevesebben, mint 2022-ben.

A legjelentősebb mértékben az albán állampolgárságú illegális határátlépők száma esett vissza: 2022-ben 12.658, 2023-ban 93 százalékkal kevesebb, mindössze 924 albán érkezett Nagy-Britanniába csónakokkal a La Manche-csatornán átkelve.

Fotó: Pixabay

5/5 - (137 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.