Irán nyomás alatt a kőolajszállító hajót ért támadás után

A kőolajszállító hajót ért feltehető dróntámadás a Csendes-óceánon felszítja az Izrael és Irán közötti konfliktust. Most az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is beavatkozott – egy egyértelmű nyilatkozattal.

A kőolajszállító hajót ért támadásért Izrael Iránt teszi felelőssé. A teheráni kormány a szemrehányást visszautasította. A „cionista rezsimnek“ be kell fejeznie a vádaskodást, mondta Said Chatibsadeh, a külügyi hivatal szóvivője. Irán „nem fog késlekedni, hogy megvédje az érdekeit és a nemzetbiztonságát“.

De nyilvánvalóan mégis vannak olyan jelek, melyek arra utalnak, hogy Iránnak esetleg köze lehet az ügyhöz. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma mindenesetre szintén azt gyanítja, hogy Teherán áll a támadás hátterében. Antony Blinken, az illetékes osztály vezetője, kijelentette, hogy az Egyesült Államok „biztos benne“, hogy a támadásért Irán a felelős.

Nagy-Britannia is Teheránt tartja felelősnek a támadásért. Londonban úgy vélik, hogy a támadás egy “Irán által elkövetett szándékos, célzott és egyértelmű vétség a nemzetközi jog ellen”, jelentette ki Dominic Raab külügyminiszter. Brit megítélés szerint Irán “egy vagy több drónt” vetett be.

Az egy izraeli vállalkozó vállalata által üzemeltetett “MT Mercer Street” nevű kőolajszállító tankhajót csütörtökön támadták meg Omán partjainál. A támadás során a legénység egy román és egy brit tagja meghalt. Az Egyesült Államok hadserege szerint “egyértelmű” jelek utalnak rá, hogy a támadás drónokkal történt.

Izrael megtorlással fenyeget

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy vannak “olyan hírszolgálati bizonyítékok”, melyek Irán felelősségét támasztják alá. “Elvárjuk, hogy a Nemzetközi Közösség az iráni kormány számára nyilvánvalóvá tegye, hogy súlyos hibát követett el.”

Ezen kívül Bennett Teheránt megtorlással fenyegette: “Azt mindenesetre tudjuk, hogy hogyan küldjünk üzenetet Iránnak a saját módszereinkkel.” Az Egyesült Államok külügyminisztériuma hasonlóképpen nyilatkozott, még ha visszafogottabban is. Számíthatnak a megfelelő reakcióra, mondták Washingtonban.

A szakemberek “árnyékháborúról” beszélnek

Az üzemeltető vállalat “Zodiac Maritime” adatai szerint a tankhajó a támadás időpontjában rakomány nélkül haladt a tanzániai Daressalamból az Egyesült Arab Emirátusokban fekvő Fudzsejrába. A legénység a támadást követően segélykérő hívást adott le, melyre Washington közlése szerint az Egyesült Államok hadi tengerészei reagáltak. Az “MT Mercer Street” fedélzetére siettek, hogy a legénységnek segítséget nyújtsanak, és itt látták a támadás bizonyítékait is.

Az öbölrégióban állandóak a hajókat érő támadások, amit a szakemberek egy Izrael és Irán között zajló árnyékháború részének tartanak. A tengerészeti biztonságra szakosodott “Dryad Global” nevű tanácsadó vállalat kijelentette, hogy február óta már öt támadás ért olyan hajókat, melyek Izraellel állnak kapcsolatban. Ugyanebben az időszakban két olyan hajót is ért támadás, melyeket viszont Iránnal lehet kapcsolatba hozni.

Forrás: dw.com

5/5 - (319 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.