Jogi lépésekkel néznek szembe a vízszolgáltatók a szennyezés miatt

Az Egyesült Királyság hat legnagyobb vízszolgáltató cégét bírósági eljárásnak vetik alá, mivel állítólag nem jelentették be a szennyezést, és túl sokat számoltak fel a fogyasztóknak.

A Severn Trent az első a sorban, a többi céggel szembeni követelések a következő hónapokban várhatóak.

Egy ügyvédi iroda szerint az ügyfelek átlagosan 40 fontot kaphatnak fejenként, de az eljárás évekig is eltarthat, és nincs garancia a sikerre.

A Water UK kereskedelmi szervezet szerint a vádak alaptalanok.

A keresetet Carolyn Roberts professzor, környezetvédelmi és vízügyi tanácsadó nyújtotta be, akit a Leigh Day képvisel. Az ügyvédi iroda szerint ez az első ilyen jellegű környezetvédelmi kollektív kereset. Ennek a jogalapja meglehetősen új, 2015-ből származik; egyetlen ügy sem jutott még eredményre, bár jelenleg több eset is a bíróságokon van, többek között a MasterCard és a BT ellen.

A Thames Water, a United Utilities, az Anglian Water, a Yorkshire Water és a Northumbrian Water cégek ellen is eljárást indítanak. Amennyiben valamennyi sikeresnek bizonyul, az ügyvédi iroda szerint 20 millió fogyasztó lehet jogosult kártérítésre.

A keresetek benyújtása opt-in alapon történik, ami azt jelenti, hogy minden vízszámla-fizető automatikusan részt vesz benne, kivéve, ha úgy dönt, hogy nem kíván jogi lépéseket tenni.

A Versenyjogi Fellebbviteli Bíróságnak kell először döntenie arról, hogy a keresetek előterjeszthetők-e. Ez az eljárás körülbelül egy évig is eltarthat.

Roberts elmondta, „elborzadva” figyelte a folyókba és tengerekbe engedett nyers szennyvízzel kapcsolatos történetek növekvő számát.

„Úgy tűnik, hogy a vízszolgáltatók a sorozatos és súlyos aluljelentések miatt, amelyek e panaszok középpontjában állnak, elkerülték, hogy az Ofwat (a szabályozó hatóság, Water Services Regulation Authority – a szerk.) megbüntesse őket. Ez azt eredményezte, hogy a fogyasztóknak tisztességtelenül túl sokat számláztak a szennyvízszolgáltatásért” – mondta. Hozzátette: szerinte az Egyesült Királyság lakossága joggal várja el, hogy a folyói és tengerei tiszták legyenek.

A Water UK szóvivője azonban „erősen spekulatívnak és teljesen alaptalannak” nevezte az állításokat.

„A szabályozó hatóság megerősítette, hogy a szennyvíztisztító telepek több mint 99 százaléka megfelel a jogszabályi követelményeknek. Ha a vállalatok nem teljesítik a vállalásaikat, akkor a fogyasztói számlákat máris ennek megfelelően módosítják” – emelte ki.

A Severn Trent sajtósa ugyanígy beszélt.

„Ha valaha is előfordulnak szennyezések, azokat mindig jelentik a Környezetvédelmi Ügynökségnek. Minden ezzel ellentétes állítás teljes mértékben és teljesen téves. Szabályozó hatóságaink, a Környezetvédelmi Ügynökség és az Ofwat szigorú célokat és teljesítménymutatókat határoznak meg, amelyeket az ügyfeleink és a környezet érdekében teljesítenek.”

Számos vízszolgáltatót bíráltak már a nyers szennyvízkibocsátások miatt. 2022-ben 1,75 millió órán keresztül, naponta átlagosan 825 alkalommal szivattyúztak nyers szennyvizet a folyókba és tengerekbe.

Forrás: BBC.com
Fotó: Pixabay

4.9/5 - (164 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.