Édesanyjánál is „jótékonyabb” lesz Károly

Károly király több mint kétszáz új jótékonysági védnökséget vállal el – köztük olyanokat, amelyek közel álltak édesanyja szívéhez is.

Azt gondolták, hogy a király néhai édesanyjához képest „minimalistább” megközelítést alkalmaz majd a mecenatúrákkal kapcsolatban – ehelyett azonban még több szerepet vállal.

A király több mint kétszázzal növelte jótékonysági pártfogásainak számát, és olyanokat is elfogadott, amelyek közel álltak édesanyja szívéhez.

A lépésre a több mint ezer királyi mecenatúra átfogó felülvizsgálatát követően került sor. A vizsgálat II. Erzsébet halála után készült, és a néhai királynő, valamint Károly és Camilla által támogatott jótékonysági szervezeteket vette górcső alá.

Várható volt, hogy a király „minimalistább” megközelítést alkalmazhat az általa vállalt szervezetekkel kapcsolatban, és azokra koncentrál, amelyek kapcsolódnak munkájának fő fókuszpontjaihoz: a közösséghez, a nemzetközösséghez, az éghajlathoz és a kultúrához.

Ahogy sokan, ő is többel bővítette a portfólióját, többek között a Királyi Brit Légió védnöke lett – ezt a szerepet édesanyja töltötte be attól a pillanattól kezdve, hogy királynő lett.

A Királyi Brit Légió főigazgatója, Mark Atkinson szerint a király „mindig is támogatta az RBL-t, támogatta a fegyveres erők közösségét”, és „valóban tisztában van azzal a jóléti és pénzügyi támogatással, amelyet nap mint nap nyújtunk ennek a közösségnek”. Hozzátette, hogy a védnökség valóban számít, mert a király vezeti a nemzetet az emlékezésben, biztosítva, hogy senki szolgálata ne merüljön feledésbe.

A király védnöksége 441-ről 669-re nőtt, míg a királynőé további 15-tel bővült, és immár 115 szervezet élén áll. A néhai II. Erzsébetnek 492 volt.

A Dog’s Trust egy másik szervezet, amelyet a király átvesz.

„Ez nagyon sokat jelent nekünk. Néhai édesanyja sok éven át volt a védnökünk, és fantasztikus, hogy az uralkodó folytatja ezt a szerepet. A kutyák jólétével kapcsolatos összes kérdést előtérbe helyezi, hiszen a király egész életében kutyatulajdonos volt” – mondta a szervezet vezérigazgatója.

A királynő néhai anyósától veszi át a Királyi Táncakadémia védnökségét, valamint a Sandringham Női Intézet elnöki tisztét. Camilla és Károly a The Jockey Club közös védnöke lett.

A királyi mecenatúrák egyik szakértője szerint a szerepek a királyi családot és a jótékonysági szervezeteket is segítik.

John Tribe professzor, a Liverpooli Egyetem jogászprofesszora elmondta: segítenek az adománygyűjtésben, a kapcsolódó elismerésekben és egyéb kapcsolatokban a két szervezet között.

„Természetesen a monarchia is jól jár, mert így talán megmutathatja, hogy miért indokolt az uralkodói támogatás. Ha ezeket a különböző mecenatúrákat alaposan és jól végzik, akkor ez az egyik módja annak, hogy a közvélemény számára bizonyítsák, a királyság értéket képvisel a pénzéért.”

Hétfőn a király és a királynő a koronázás első évfordulóját ünnepli majd zártkörűen.

Kedden mindketten találkoztak rákbetegekkel Londonban a király első nyilvános szereplése alkalmából, amióta diagnosztizálták nála a betegséget.

Forrás: Sky News
Fotó: Sky News-videó

4.9/5 - (230 szavazat)
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.