Kabulban az állatmenhely evakuálása kudarcba fulladt

Egy brit férfi, aki egy állat menhelyet alapított az afgán fővárosban, megpróbálja kollégáit és az állatokat egy bérelt repülőgéppel kivinni az országból. A brit honvédelmi miniszter személyesen adja meg a zöld jelzést az akcióhoz – ami azonban utóbb idegesíti. A menekülési kísérlet ráadásul sikertelen.

Egy brit férfi próbálkozása, hogy evakuáljon egy állat menhelyet Kabulban, sikertelen volt. Saját bevallása szerint az akció a repülőtéren ért véget, ahol csütörtökön támadás történt halottak és sebesültek tucatjaival. Paul Farthing egykori brit katona kampányt indított a szociális médiákban, hogy egy általa alapított kabuli állatmenhelyről repülőgéppel kimenekíthessen több, mint 150 macskát és kutyát.

Ben Wallace brit honvédelmi miniszter időközben kijelentette, hogy túl sok időt pazarolt a háziállatok Afganisztánból történő evakuálása körüli diszkusszióra. Ezt a konzervatív politikus egy a „Times Radio“ nevű rádióadónak adott interjúban mondta. Wallace az akciót eleinte elutasította, hivatkozással a Taliban által veszélyeztetett emberek előjogára, de végül engedett a nyomásnak.

Farthing próbálkozása, hogy csütörtökön nagyjából 70 kollégájával és az állatokkal együtt eljusson a repülőtérre egy olyan géphez, melyet a támogatói béreltek, a hiányzó dokumentumok miatt kudarcba fulladt, az akciót a támadást követő zűrzavar miatt félbe kellett szakítani. A brit férfi azt mondta a Twitteren, hogy elküldték őket, miután Joe Biden amerikai elnök röviddel azelőtt megváltoztatta a dokumentumokra vonatkozó szabályokat. „Keresztülmentünk a poklon, hogy odajussunk, és elküldtek minket ezeknek a pusztító robbanásoknak a zűrzavarába.“

Farthing előzőleg felajánlotta, hogy bérelt repülőgépén több embert is magával vinne. Az állatoknak a poggyásztérben kellett volna utazniuk. „Ha az állataival együtt érkezik, keresünk egy résnyi helyet a repülőgépe számára“, jelentette ki Wallace szerdán a Twitteren.

A brit mentőakció Wallace adatai szerint még ezen a pénteken végetér. Az, hogy Farthing-nak a kiutazás a kollégáival és az állataival együtt még az amerikai katonai bevetés augusztus 31-i befejezése elött sikerülhet-e, időközben láthatólag több, mint kétséges.

Forrás: n-tv.de

5/5 - (145 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.