Kalózok támadtak meg egy japán hajót

Támadás ért egy hajót a Csendes-óceánon. A gyanúk szerint a támadás mögött kalózok lehetnek. Az eset hátterében az állhat, hogy a hajó kapcsolatban áll Izraellel.

Az illetékes brit vállalat adatai szerint a Csendes-óceán északi részén egy japán hajót támadás ért. Fennáll egy kalózokkal kapcsolatos esemény gyanúja, akik az M/C Mercer Street nevű kőolajszállító hajó fedélzetén tartózkodtak, közölte a Zodiac Maritime nevű vállalat pénteken a Twitteren. A Zodiac-csoport elnöke az izraeli üzletember Ejal Ofer.

A közlemény szerint a hajó japán tulajdonban van és a Nagy-Britanniában lévő vállalat igazgatása alatt áll. Tanzániából Fudzsejra Emirátusába tartott és a fedélzeten nem volt rakomány.

A brit Honvédelmi Minisztérium kijelentette, hogy tudnak a hírről, miszerint egy kereskedelmi hajót támadás ért Oman partjainál. Az ügyet a helyszínen tartózkodó katonaság vizsgálja.

Újabb és újabb támadások a Zodiac Maritime hajói ellen

A Csendes-óceánon és az Omani-öbölben az utóbbi hónapokban újra és újra támadások érték az izraeliekkel kapcsolatban álló hajókat. Július elején egy olyan teherszállító hajót támadtak meg, mely a médiák hírei szerint előzőleg állítólag a Zodiac Maritime tulajdonában állt. A „Haaretz“ nevű izraeli napilap szerint Izrael akkoriban azt gyanította, hogy Irán áll a támadás hátterében. Februárban és Áprilisban hasonló események történtek – Izrael ezekkel kapcsolatban is Iránt gyanúsította.

Áprilisban a Vörös-tengeren egy robbanás következtében egy iráni teherszállító hajó is könnyebben megsérült. A „New York Times“ hírei szerint ezt a támadást Izrael kezdeményezte.

Irán és Izrael viszonya ellenséges. Izrael ugyanakkor időközben felvette a diplomáciai kapcsolatot a Perzsa Öböl két államával, az Egyesült Arab Emirátusokkal és Bahrainnal.

Forrás: t-online.de

4.9/5 - (330 szavazat)
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.