Káoszt okoz az éghajlatváltozás

A National Trust arra figyelmeztet, hogy az éghajlatváltozás felborítja az évszakok szabályos ritmusát, ami a növényeket és a vadon élő állatokat fogékonyabbá teszi a betegségekre. A hatások a szervezet által kezelt birtokok mindegyikén megfigyelhetők.

Ez az évszakos eltolódás különösen az állatok éves viselkedését zavarja meg, de a fákra és a növényekre is hatással van.

„Az évszakok kitolódása tekintetében tapasztalt fokozatos eltolódások nem tűnnek soknak egy 12 hónapos időszak alatt, de egy évtized alatt a változások rendkívül jelentősek” – mondta Ben McCarthy, a National Trust természetvédelmi és helyreállítási ökológiai részlegének vezetője.

2023-ban hőmérsékleti rekordok sorozata született: az Egyesült Királyság partjainál a valaha mért legmelegebb júniust és legmagasabb tengervíz-hőmérsékletet regisztrálták.

A szokatlanul meleg tél lehetővé tette a kártevők és betegségek virágzását is.

Eközben a folyók, tavak és víztározók alacsony vízszintje – amelyet a magas hőmérséklettel párosuló esőhiány okozott – hozzájárult az algavirágzás fokozódásához. Ez egyes esetekben tömeges halpusztuláshoz vezetett, mivel az oxigénszint lecsökkent, és a halak megfulladtak.

Drámai viharok is voltak, a Babet és a Ciarán viharok országszerte pusztítottak a tájban és a partvidéken.

Mi is észrevehettük, az évszakok változása milyen hatással van az otthonunk körüli parkokra vagy a kertre: a füvet például sokkal később kell nyírni az év folyamán. A National Trust parkgondozói és kertészei szerint ez az egyre melegebb és nedvesebb időjárás miatt van így Angliában, Walesben és Észak-Írországban.

A meleg hőmérséklet miatt egyes cserjék is korán virágoznak, ami érzékennyé teszi őket a hirtelen hidegbetörésekkel szemben – ez hatással van a beporzókra és a magjaikkal táplálkozó madarakra.

McCarthy arra figyelmeztet, hogy az Egyesült Királyság legikonikusabb fáját, a tölgyet különösen súlyosan érintheti az egész évben emelkedő hőmérsékletet. A hidegbetörések egyre rövidebbek, ami gyakran nem hagy elég időt a betegségek elpusztítására. Például a tölgyfák hernyói, amelyek megfertőzik a tölgyfákat, a rövidebb hideg időszakokban jól érzik magukat, így a tölgyek sebezhetőbbé válnak más élősködők támadásával szemben is – mondja McCarthy.

A lepkefajok a kontinens éghajlatának felmelegedésével folyamatosan észak felé vándorolnak Európán keresztül a Földközi-tenger térségében található hagyományos otthonukból.

A Trust szerint a melegebb telek hatással lehetnek a pusztáinkra is, mivel a kenderbogár eluralkodhat, és hatalmas területeket pusztíthat el a növényből.

A téli álmot alvó állatok, mint például a nyestek, különösen veszélyeztetettek. Korábban ébrednek fel téli álmukból, és gyorsan felélhetik megmaradt létfontosságú energiaraktáraikat.

A vadőrök megfigyelték, hogy a gímszarvasok egyes területeken az év későbbi szakaszában válnak szexuálisan aktívvá, így a borjak nem nyáron, hanem ősszel születnek.

„Nem tudják felhalmozni a zsírtartalékokat, hogy átvészeljék a telet. Ezek az időjárási körülmények mindenből kiveszik a hőt és az energiát, és egyszerűen nem képesek túlélni. Így magasabb halálozási arányt tapasztalunk” – magyarázza Simon Powne, a National Trust Wildlife managere a Holnicote Estate-ben.

Keith Jones, a National Trust nemzeti éghajlatváltozási tanácsadója szerint azonban az Egyesült Királyság más országokhoz képest viszonylag könnyen megúszta az elmúlt évek szélsőséges időjárását. Rámutatott az idén Európa egyes részein pusztító perzselő hőmérsékletre és hőhullámokra, és arra figyelmeztet, hogy az Egyesült Királyságban az elkövetkező években valószínűleg egyre szélsőségesebb időjárás várható.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy hamis biztonságérzetbe ringassuk magunkat. A közeljövőben valószínűleg a szárazság és a magas hőmérséklet, valamint a nagy mennyiségű csapadék és az árvizek kombinációját fogjuk tapasztalni, és fel kell készülnünk erre az új »normára«.”

A Trust szerint az Egyesült Királyság tájainak és ökoszisztémáinak nagyobb ellenálló képességet tudnánk biztosítani. Ennek egyik példája az a törekvés, hogy egy somerseti folyó visszanyerje azt az állapotát, amelyet az ember beavatkozása előtt mutatott. Az évek során a somerseti Holnicote birtokon található Aller folyását kiegyenesítették és elmélyítették. Most újra szabadon kanyaroghat. Egy 1,2 km hosszú szakaszt feltöltöttek, és a víznek hagyták, hogy megtalálja a saját útját az árterületen keresztül, így több mint hét hektárnyi vizes élőhelyet hoztak létre. A cél az, hogy lelassítsák a folyó áramlását, és így több vizet tarthasson meg a táj.

„Hagyjuk, hogy a víz azt tegye, amit akar” – magyarázza Jo Neville, a National Trust dél-angliai és walesi vízügyi tanácsadója. „És amit tenni akar, az az, hogy ezt a csodálatos élőhelyet hozza létre, csatornákkal a tájban, medencékkel, tavakkal, vizes élőhelyekkel.”

A projekt segít az áradások és a szárazság elleni küzdelemben, valamint növeli az élővilág sokszínűségét. Ráadásul ez az új mocsaras táj idővel több szenet képes tárolni.

„Holnicote-ban szó szerint láttuk, hogy a projekt befejezése után mindössze három hónapon belül több természet költözött vissza, mivel ez az új, összetett vízi táj elkezdett beágyazódni és virágozni” – mondta Ben McCarthy.

Forrás: BBC
Fotó: Pixabay, iStock

4.9/5 - (199 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.