Egzisztenciális karrierválsággal néznek szembe a brit zenészek

A zenészek egyharmadának rossz a mentális közérzete, és minden negyedik szerint ez hozzájárul ahhoz, hogy öt éven belül valószínűleg elhagyja az iparágat – derült ki egy felmérésből.

Sky Newsnak nyilatkozó zenészek azt mondják, hogy egzisztenciális karrierválsággal néznek szembe az iparágon belüli gazdasági bizonytalanságok okozta alacsony mentális jólét miatt.

Az Egyesült Királyságban 6000 zenész körében végzett új tanulmány szerint egyharmaduk alacsony mentális jólétet tapasztal, és minden negyedik zenész szerint ez hozzájárul ahhoz, hogy öt éven belül valószínűleg elhagyja az iparágat.

A Help Musicians és a Music Minds Matter felmérése kimutatta, hogy a hivatásos zenészek 43 százaléka kevesebb mint 14.000 fontot keres évente, és azt sugallta, hogy az alacsony jövedelem az egyik oka a zenészek rossz mentális egészségének.

Az iparág szakszervezete felszólítja a kormányt, hogy többet fektessen be olyan kezdeményezésekbe, amelyek fellendítik a helyi zenei életet, és segítik a zenészeket a nemzetközi piacokon való megjelenésben.

„Arra kérjük a kormányt, hogy gondolkodjon el azon, a zeneipar milyen óriási értéket képvisel az Egyesült Királyság számára, majd gondoljon a zenészek életére. Hogyan lehetséges, hogy a zenészek továbbra is ilyen fantasztikus zenét tudnak előállítani? Az Egyesült Királyságban közismert az alacsony fizetés és a bizonytalan életmód. Szóval gyökeresen át kell rágnunk a dolgokat”

– nyilatkozta Chris Walters, a Zenész Szakszervezet országos szervezője.

Rebecca Toal – aki szabadúszó trombitás, egyben tanít is – elmondta, nehezen talál elég fizetett lehetőséget az iparágban ahhoz, hogy fenntartható megélhetést biztosítson. A gazdasági bizonytalanság a mentális egészségére is kihat.

A Sky Newsnak nyilatkozva kiemelte, eléggé hullámzó a helyzetük.

„Nagyon nehéz lehetőségeket, fizetett munkát kapni, és ha fizetett is a munka, talán az sem elég. A szorongás azt is jelenti, hogy a fellépés néha lehetetlen. Vagy remegsz, vagy a légzésed – ami nagyon fontos a trombitánál – egyszerűen elszáll. Nagyon fontos, hogy amikor fellépsz, fejben ott legyél. Ha problémáid vannak a mentális egészségeddel, az kihatással lesz a zenédre.”

A brit kormány szóvivője azt mondta: elkötelezettek a világszínvonalú zeneiparban rejlő lehetőségek maximális kihasználása mellett, hogy az továbbra is növekedhessen és munkahelyeket teremtsen.

„Több millió fontot fektetünk be olyan kezdeményezésekbe, amelyekkel fellendítjük a zenei ágazat alulról építkező részét, és segítünk a zenészeknek a nemzetközi piacokra való bejutásban. Megfontoljuk a Good Work Review megállapításait is, amely ajánlásokat fogalmaz meg a kreatív iparban dolgozók – köztük a szabadúszók – támogatására, és a megfelelő időben reagálni fogunk rá.”

Fotó: iStock

4.9/5 - (277 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.