Több, mint nyolcmilliárd kátyúzásra

Rishi Sunak miniszterelnök elmondta, hogyan fogják felhasználni a 8,3 milliárd fontnyi ígért támogatást a „kátyúk csapásának” nevezett probléma megoldására.

A miniszterelnök a múlt hónapban jelentette be a forrást a HS2 nagysebességű vasútvonal egy részének megszüntetésére és a megtakarítások más projektekre való felhasználására vonatkozó tervek részeként – írja a BBC.

A támogatást a következő tizenegy évben az angliai helyi tanácsok kapják meg útkarbantartásra – szerintük a helyi utak javításának költségei megközelítik a 14 milliárd fontot.

Az angliai és walesi önkormányzatokat képviselő Local Government Association (LGA) szerint a pénz jelentős lökést jelent, de a javítási elmaradások felszámolása érdekében következetesen hosszabb távú finanszírozást követelnek.

„Hosszabb távon a kormánynak ötéves finanszírozási keretet kellene biztosítania a tanácsok autópálya-osztályai számára, hogy nagyobb biztonságot nyújtson, és a tanácsokat a nemzeti autópályákkal azonos szintre hozza, így újraaszfaltozási programokat és más autópálya-fejlesztéseket dolgozhassanak ki, s kezelhessék a kátyúk okozta csapást” – fogalmazott a szervezet szóvivője, Darren Rodwell.

Az AA (Automobile Association) szerint a kátyúkkal kapcsolatos meghibásodások miatt kiadott hívások száma rekordközeli, idén eddig több mint 450.000 volt.

Edmund King, az AA elnöke szerint a terv jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az utak ismét megfeleljenek az úthasználók elvárásainak, különösen, ha a tanácsok hatékonyan használják fel a pénzt.

„Ez idővel jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy útjaink újra a célnak megfelelő állapotba kerüljenek, és az autósok több száz fontot takaríthatnak meg, mivel nem kell kifizetniük a járműveik frusztráló javítási költségeit” – emelte ki Simon Williams, a RAC autós szervezet politikai vezetője.

Angliában Északnyugat, Északkelet, Yorkshire és Humber 3,3 milliárd fontot kap, 2,2 milliárdot Nyugat és East Midlands, 2,8-at Kelet, Délkelet, Délnyugat és London.

Mark Harper közlekedési miniszter elmondta, a helyi hatóságoktól függ, mire költik el a nekik szánt összeget, de a jelentős emelés oka részben az, hogy a jövőben javítani tudják az útburkolatok minőségét, és ne csak a meglévő kátyúk kijavítására összpontosítsanak.

A közlekedési minisztérium szerint ez azt jelenti, hogy az angliai helyi hatóságok idén 150 millió font többletforrást kapnak az utak javítására, és ugyanennyit 2024-ben és 2025-ben is. A fennmaradó összeget a következő évtizedben osztják szét.

A minisztérium szerint a finanszírozás a helyi utak karbantartására szánt 5,5 milliárd fontot egészíti ki, amelyet még a HS2 elvetése előtt jelentettek be.

Helyi politikusok, vállalkozások és egyes vezető konzervatívok bírálták a nagysebességű vasútvonal Birmingham és Manchester közötti szakaszának megszüntetéséről szóló döntést, azzal érvelve, hogy az kárt okozna a gazdaságnak.

Rishi Sunak azt mondta: a politikusok túl sokáig ódzkodtak attól, hogy meghozzák a megfelelő hosszú távú döntéseket, amelyek megkönnyítenék a keményen dolgozó családok életét – a kátyúk problémájának megoldása erre a legjobb példa.

„Ez a példátlan, 8,3 milliárd fontos beruházás jobb és biztonságosabb utazást tesz lehetővé emberek milliói számára az egész országban, és véget vet a kátyúk okozta bosszúságoknak.”

A RAC adatai szerint az autósok átlagosan 440 fontot fizetnek, ha autójukat meg kell javíttatni, miután belementek egy kátyúba. Ez a szám a defektnél súlyosabb károkat jelenti. A kátyúk által okozott gyakori járműproblémák közé tartoznak a sérült lengéscsillapítók, a törött rugók és a torz kerekek.

Fotó: Freepik, Pixabay

4.9/5 - (307 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.