Ki válthatja Liz Truss-t miniszterelnökként?

Liz Truss bejelentette, hogy lemond, ami azt jelenti, hogy most újabb vezetőválasztás lesz, hogy eldöntsék, ki lesz a következő konzervatív vezető és miniszterelnök.

Az elnökségért folyó verseny várhatóan a jövő hét végéig lezárul.

A leendő jelölteknek legalább 100 jelölésre van szükségük tory képviselőtársaiktól ahhoz, hogy a szavazólapra kerüljenek, ami azt jelenti, hogy legfeljebb hárman indulhatnak a versenyben, mivel 357 tory képviselő van összesen.

Még senki sem erősítette meg, hogy indulni fog a választáson, de íme néhány a lehetséges jelöltek közül.

Rishi Sunak

Rishi Sunak a nyár elején indult Boris Johnson leváltásáért és Truss asszonnyal együtt bejutott a két legjobb jelölt közé, mivel a konzervatív képviselők közül ő kapta a legtöbb támogatást.

A kampány során arra figyelmeztetett, hogy riválisa adótervei károsítják a gazdaságot, de üzenete nem nyerte el a párttagok tetszését, és 21 000 szavazattal végül veszített.

Sunak csak 2015-ben lett képviselő, az észak-yorkshire-i Richmond választókerületben. Westminsteren kívül kevesen hallottak róla, de 2020 februárjában már ő volt az államkincstár kancellárja.

Gyorsan meg kellett küzdenie a koronavírus-járvánnyal, hatalmas összegeket költött arra, hogy a gazdaság a zárlat alatt is talpon maradjon. Nem ment könnyen a feladat, de népszerűségét növelte.

Hírneve azonban csorbát szenvedett a felesége adóügyeivel kapcsolatos vitát követően, és nem sokkal később pénzbírságot kapott a zárlat szabályainak megsértése miatt.

Angela Richardson konzervatív képviselő máris támogatásáról biztosította Sunak-ot, mondván: „Miután a nyarat Rishi Sunak vezetői pályázatának támogatásával töltöttem, az alkalmasságáról alkotott véleményem nem változott. Ha valami, akkor az elmúlt hat hét még erőssebbé tette ezeket a nézeteket”.

Penny Mordaunt

Penny Mordaunt a hét elején belekóstolt a miniszterelnöki szerepbe, amikor Liz Truss-t helyettesítette a Parlamentben egy sürgős kérdés kapcsán. Jó kritikákat kapott magabiztos szerepléséért.

A legutóbbi megmérettetésen indult, és erős támogatást kapott képviselőtársaitól, de éppen csak lemaradt arról, hogy bejusson a két legjobb közé.

Truss asszony támogatása után kinevezték az alsóház vezetőjévé és a titkos tanács lordelnökévé.

2019-ben Mordaunt történelmet írt azzal, hogy az Egyesült Királyság első női védelmi minisztere lett.

Eddig John Lamont, Maria Miller, Bob Seely és Damian Collins parlamenti képviselők támogatását is élvezte.

Boris Johnson

Alig egy hét áll rendelkezésre az új vezető megválasztására, a jelöltek közül sokan ismerős arcok lehetnek, és senki sem ismertebb annál az embernél, aki alig néhány hete még miniszterelnök volt.

Boris Johnson júliusban kénytelen volt bejelenteni lemondását, miután a miniszterek és a képviselők tömeges lázadásba kezdtek. A Downing Street-i záróbulikkal és más ellentmondásokkal kapcsolatos hónapokig tartó vitákat követően többek között Chris Pincher-t kinevezte a főügyész helyettesévé, annak ellenére, hogy tudott a képviselő „nem megfelelő viselkedéséről” szóló hivatalos panaszról.

Az Uxbridge-i képviselőt a titoktartási bizottság vizsgálja, hogy akadályozta-e az alsóház munkáját azzal, hogy azt mondta a képviselőknek, hogy a 10-es számú házban betartották a lezárási szabályokat. Őt és másokat is megbírságoltak a Covid megsértése miatt.

Azonban még mindig vannak szövetségesei mind a Parlamentben, mind a párttagságban. Hosszú távú támogatója, Nadine Dorries amellett érvelt, hogy vissza kellene térnie, mivel a 2019-es választásokon mandátumot kapott a brit közvéleménytől.

A többi képviselő, akik már kiálltak Johnson visszatérése mellett: Paul Bristow, Brendan Clarke-Smith, Andrea Jenkyns és Michael Fabricant.

Ben Wallace

Míg a párton belül sok vezető tory megosztja a véleményeket, a védelmi minisztert a képviselőtársak széles körben biztos kezűnek tartják.

Wallace-ra egyre nagyobb figyelem irányul Oroszország ukrajnai inváziója óta, mivel az Egyesült Királyság még a háború elején úgy döntött, hogy fegyverekkel és kiképzéssel támogatja Kijevet.

Annak ellenére, hogy ellenezte a Brexitet, Wallace Boris Johnson egyik legfontosabb támogatója volt, és 2019-ben kabinetpozícióval jutalmazták.

Mielőtt politikus lett, katonaként szolgált Németországban, Cipruson, Belize-ben és Észak-Írországban, ahol meghiúsította az IRA azon kísérletét, hogy bombatámadást hajtson végre brit katonák ellen.

Miután Johnson lemondott, felmerült, hogy Wallace indulhatna – különösen, mivel egy konzervatív belügyi honlap által végzett felmérésben az élen végzett -, azonban úgy döntött, hogy inkább Truss asszonyt támogatja.

Kemi Badenoch

Kemi Badenoch volt a legutóbbi vezetőségi verseny meglepetésjelöltje – és bár nem nyert, a verseny jelentősen hozzájárult profiljának növeléséhez.

Bár viszonylag fiatalabb miniszter volt, elnyerte a vezető konzervatív Michael Gove támogatását, és felhívta magára a figyelmet az úgynevezett „woke” kultúra elleni támadásaival.

A dél-londoni Wimbledonban született, de az Egyesült Államokban és Nigériában nőtt fel, ahol pszichológiaprofesszor édesanyja előadóként dolgozott.

Mielőtt bekerült a parlamentbe – ahol Saffron Walden képviselője -, a Coutts magánbanknál és a Spectator magazinnál dolgozott.

A kormányban eddig a nemzetközi kereskedelmi osztály vezetése volt a legjelentősebb feladata.

Suella Braverman

A volt belügyminiszter lemondása miatt egyre nagyobb nyomás nehezedett Liz Trussra, és a miniszterelnök kevesebb mint 24 órával később lemondott. Bár Braverman asszony távozása látszólag egy adatvédelmi incidens miatt történt, dühös lemondólevele a bevándorlással kapcsolatos nézeteltérésre utalt.

Braverman szociális kérdésekben igyekezett pártja jobbszárnyát megszólítani, és azt mondta, hogy „álma”, hogy elkezdje a migránsok betelepítését Ruandába, valamint kritizálta a „tofuevő wokeratit”.

A volt ügyvéd a Brexit támogatója, aki Boris Johnson kormányában igazságügyi miniszter volt. A lemondását követő legutóbbi vezetőségi versenyben is indult, de a második fordulóban leszavazták.

Forrás: BBC.com

 

 

4.9/5 - (209 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.