Költségvetés 2021: Sunak szerint a közszféra dolgozói béremelésre számíthatnak

A közszféra több millió dolgozójának emelkedik jövőre a bére, miután a kormány megerősítette, hogy feloldják a bérek befagyasztását.

Rishi Sunak kancellár bejelentette, hogy többek között az ápolók, a tanárok és a fegyveres erők tagjai is részesülnek a béremelésben.

A járványra adott válaszként tavaly novemberben vezették be a bérek növekedésének „átmeneti szüneteltetését”.

A Munkáspárt szerint az adó- és áremelkedések miatt a családok megélhetési válsággal küzdenek.

A közszféra béreinek befagyasztása a kormány válaszlépése volt a Covid által okozott „gazdasági vészhelyzetre”, amelyből csak a legalacsonyabb keresetűek maradtak ki.

A 2020. novemberében Sunak azt nyilatkozta, hogy nem tudja indokolni az általános emelést, amikor a magánszektorban sokaknak csökkentették a fizetését és a munkaidejét a válság idején.

A kincstár szerint az, hogy a közszféra dolgozói pontosan mekkora béremelést kapnak, a független bérfelülvizsgálati testületek ajánlásaitól függ, amelyek a legtöbb első vonalbeli munkaerő – köztük az ápolók, a rendőrök, a börtönőrök és a tanárok – bérét határozzák meg.

A Downing Street szóvivője azonban arra a kérdésre, hogy a közszféra bére az inflációt meghaladó mértékben emelkedik-e, azt mondta, hogy a független bérfelülvizsgálati testület fogja mérlegelni, hogy mekkora legyen az emelés mértéke

Az üzemanyagadó befagyasztásáért kampányolóknak azt mondták, hogy a tizenkettedik egymást követő évben is számíthatnak az adó befagyasztására.

A BBC-nek azt is elmondták, hogy a háztartási energia áfáját nem fogják csökkenteni, mivel a kincstár szerint ez nem lenne célzott, és az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat más programokkal jobban lehetne segíteni.

A közszféra közelmúltbeli bérpolitikája

  • 2010-12: Kétéves bér befagyasztás, a 21 000 font alatti munkavállalók kivételével.
  • 2013-17: A bérfejlesztés évente átlagosan 1%-ra korlátozódik.
  • 2018-20: Nincs kifejezett bérpolitika
  • 2021: Egyéves bér befagyasztás, kivéve az NHS alkalmazottait és a 24 000 fontnál kevesebbet kereső munkavállalókat.

Sunak úr nyilatkozatában azt mondta: „A gazdasági hatások és a vírus okozta bizonytalanság miatt nehéz döntést kellett hoznunk a közszféra bérezésének szüneteltetéséről.

„Most, hogy a gazdaság újra jó úton halad, ideje, hogy az ápolók, a tanárok és az összes többi közszférában dolgozó, akik a járvány idején kivették a részüket a munkából, béremelést kapjanak.”

Paul Scully üzleti miniszter szerint „fontos, hogy a közszféra dolgozóit elismerjék azért, amit tesznek, és méltányosan jutalmazzák őket”.

Elmondta, hogy ez része az alacsony jövedelműek megsegítését célzó intézkedéseknek, amelyek közé tartozik a nemzeti megélhetési bér hétfőn bejelentett emelése is.

A BBC Breakfastnek nyilatkozva elmondta: „Tudjuk, hogy nagy a nyomás, a gazdaság és az ország lakói számára nehéz időszakot élnek át a megélhetési költségek tekintetében.”

A kincstár szerint az „átmeneti szünet” segített biztosítani, hogy a köz- és a magánszféra bérei közötti különbség ne növekedjen tovább a járvány alatt.

A közszféra heti átlagkeresete 2020/21-ben 4,5%-kal emelkedett, míg a magánszektorban a béremelkedés harmadával alacsonyabb, 1,8%-os volt, mint a válság előtt.

A legnagyobb brit szakszervezet, a Unison szerint a bér befagyasztás „csak nevében” folytatódik, hacsak a kormányhivatalok nem kapnak több pénzt.

Christina McAnea főtitkár szerint bár „soha nincs jó alkalom a közszféra béreinek befagyasztására”, de „a világjárvány csúcspontján ezt megtenni a legnagyobb ostobaság”, miközben „a dolgozók mindent megtesznek azért, hogy a nyomás alatt álló szolgáltatásokat működőképesen tartsák”.

Hozzátette: „Nem létezhetnek tisztességes közszolgáltatások az azokat működtető emberek nélkül.

„A bérek befagyasztása nem segít a munkáltatóknak megtartani a tapasztalt munkatársakat, és nem vonzza az újonnan felvett munkaerőt sem.

„De, ha a kancellár nem juttat több pénzt a kormányhivataloknak a szükséges béremelések finanszírozására, akkor a bér befagyasztás csak névlegesen fog folytatódni.”

„Vakítóan nyilvánvaló”

Torsten Bell, a Resolution Foundation munkatársa „vakítóan nyilvánvalónak” nevezte a bejelentést, hozzátéve, hogy „teljesen elkerülhetetlen” volt a bérbefagyasztás feloldása.

„Amit nem tudunk, az az, hogy mi fog történni a közszféra bérezésével – a befagyasztás feloldása egy dolog, de az emelés 0 és 1 millió százalékos fizetésemelés között bármi lehet.”

A Labour szerint a Coviddal foglalkozó, a frontvonalon dolgozók közül sokan azok közé tartoznak, akiket a kormány döntései sújtanak.

Bridget Phillipson szerint „A konzervatív kormány tavalyi döntése, hogy befagyasztja a béreket sok frontvonalban dolgozó munkavállaló számára, akik a járvány igazi hősei közé tartoznak, káros és fenntarthatatlan volt.

„A kormánynak azon kell dolgoznia, hogy méltányos megoldást biztosítson, és tükrözze az összes kulcsfontosságú dolgozó létfontosságú munkáját, beleértve sokakat, akik a világjárvány során kiégtek.”

Eközben Sir Lindsay Hoyle, az alsóház elnöke közölte a képviselőkkel, hogy „elfogadhatatlan”, hogy a képviselők előtt tájékoztassák a médiát a költségvetésről.

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (172 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.