Kompromisszum az EU és Nagy-Britannia között zajló kolbászháborúban

Az Észak-Ír-Protokoll körül zajló vitában az EU lépéseket tesz a britek felé. Nekik viszont ennyi nem elég. Nagy-Britannia számára még a kolbászháborúnál is fontosabb az Európai Bíróság szerepe.

Az EU és a brit kormány a hónapok óta izzó vitában az Észak-Ír-Protokoll körül legutóbb azon igyekezett, hogy csillapítsa a helyzet kiéleződését. Mikor London a kilépési szerződésben lefektetett Észak-Írország és Nagy-Britannia közötti árucikk-ellenőrzésre vonatkozó átmeneti időszakot szeptemberben ismét meghosszabbította határozatlan időre, Brüsszel ezt a lépést viszonylag higgadtan „vette tudomásul“.

Az Európai Bizottság most nyilvánvalóan hajlandó arra is, hogy egy fontos kérdésben engedjen a briteknek. El akarja fogadni az élelmiszerek tartós ellenőrzések nélküli szállítását Nagy-Britannia és az EU belpiacában maradt Észak-Írország között.

Húsról, gyógyszerekről és az Európai Bíróság szerepéről van szó

Az illetékes megbízott Maroš Šefčovič most szerdán konkrét javaslatokat fog tenni, hallatszott az EU hatósága irányából. Eszerint az olyan árucikkeket, mint a kolbászt, a sonkát vagy a brit sajtot ellenőrzés nélkül lehet majd Észak-Írországba szállítani, mondták Brüsszelben. Ennek egy olyan egyértelmű megjelölés az előfeltétele, miszerint csakis az Egyesült Királyságon belül történő eladásra szánják őket, hogy ezáltal ne kerülhessenek az Ír Köztársaságba. Erről először a „Financial Times“ tudósított.

Az ajánlat célja, hogy megoldja a brit médiák által kikiáltott „kolbászháborút“. Ez azért robbant ki, mert az Észak-Ír-Protokoll értelmében az olyan élelmiszereket, mint például a darált húst, csak akkor lehet beszállítani Észak-Írországba, ha betartják az EU higiéniai előírásait.

Ez már a második olyan alkalom, amikor az EU az, aki ebben a vitában hajlandó lépéseket tenni. Előzőleg a gyógyszerszállítási szabályzatokban eszközölt változásokat, hogy lehetővé tegye Észak-Írország ellátását Nagy-Britanniából. Šefčovič ezzel szemben még a hét vége előtt kijelentette, hogy maga az Észak-Ír-Protokoll még az EU számára is sérthetetlen.

Ehhez tartozik az is, hogy vitás ügyekben továbbra is az Európai Bíróság dönthessen. De éppen ez az a pont, ami a brit kormány számára nyilvánvalóan jóval fontosabb, mint a kolbászháború. A hét végén a brit kormány részéről azt lehetett megtudni, hogy Lord David Frost, a Brexit kérdésében illetékes miniszter, kedden egy beszédében arra fog hivatkozni, hogy az Európai Bíróság nem semleges. A beszéd egyes részleteiben, melyeket eljuttattak a BBC-hez, Frost azt fogja mondani, hogy a Protokollnak „abban az esetben, ha ezen a téren nem kerül átrendezésre, nincs esélye a túlélésre“.

2019-ben Boris Johnson kormánya beleegyezett az Észak-Ír-Protokollba, az Európai Bíróság szerepét bezárólag. Ezután viszont megváltoztatta a hangvételt és azt állította, hogy ebbe „csak nagyon különleges körülmények“ esetén egyezett bele. Simon Coveney ír külügyminiszter kemény szavakkal figyelmeztetett arra, hogy az Európai Bíróságtól történő eltávolodásra vonatkozó brit követelés „a Nagy-Britannia és az EU közötti kapcsolat összeomlásához“ vezethet.

Forrás: faz.net

4.9/5 - (157 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.