A konzervatívok szerint is a Munkáspárt lesz a befutó

A kormányzó brit Konzervatív Párt tagságán belül is rekordra emelkedett azoknak az aránya, akik a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt győzelmét valószínűsítik az idén esedékes nagy-britanniai parlamenti választásokon.

A ConservativeHome online politikai fórum 731 párttag részvételével elvégzett, vasárnap ismertetett idei első reprezentatív vizsgálata szerint a tagság 63,47 százaléka tartja a következő választások legvalószínűbb kimenetelének azt, hogy a Munkáspárt többséget szerez a londoni alsóházban.

Munkáspárti vezetésű koalíciós kormány megalakulását 10,53 százalék tartotta elképzelhetőnek, 12,31 százalék kisebbségi Labour-kormányra számít.

A válaszadók alig 6,84 százaléka bízik abban, hogy a választások után is a Konzervatív Párt frakciója lesz többségben, és mindössze 2,46 százalék valószínűsíti, hogy a 2010 óta kormányzó konzervatívok vezetésével koalíciós kormány alakulhat jövőre.

Kisebbségi konzervatív kormány megalakulását a felmérés résztvevőinek 4,38 százaléka tartja lehetségesnek.

A ConservativeHome hangsúlyozta: mindez azt jelenti, hogy a Konzervatív Párt tagságán belül is 86 százalék azoknak az aránya, akik többségi, kisebbségi vagy koalíciós Labour-kormány megalakulását, vagyis a konzervatív kormány vereségét valószínűsítik az idei parlamenti választáson.

A Konzervatív Párt és Rishi Sunak miniszterelnök támogatottsága az országos választói felmérések szerint is messze elmarad a legnagyobb ellenzéki erőétől.

A Focaldata közvélemény-kutató 10 006 választó bevonásával elvégzett legutóbbi vizsgálata kimutatta, hogy a 632 nagy-britanniai választókörzet közül 390-ben többségben vannak azok, akik szerint a Munkáspárt vezetője, Sir Keir Starmer lenne a legalkalmasabb jelölt a miniszterelnöki tisztségre.

Rishi Sunak kormányfő mindössze 29 választókerületben népszerűbb, mint a Labour vezetője és miniszterelnök-jelöltje.

Az Ipsos közvélemény-kutató cég legfrissebb vizsgálata szerint a Munkáspárt a szavazatok 41 százalékát szerezné meg, a Konzervatív Párt 24 százalékot kapna, ha most tartanák a parlamenti választásokat.

Az Electoral Calculus nevű online választási előrejelző platform számításai szerint ha a választásokon a jelenlegi felmérések által jelzett szavazatarányok érvényesülnek, a Labour a 650 fős alsóházban a mostani 198 fős pártcsoport helyett 415 tagú frakciót alakíthatna, a konzervatív képviselők száma a jelenlegi 350-ről 151-re apadna.

A Munkáspárt ezzel megközelítené azt a rekordarányú győzelmet, amelyet 1997-ben aratott Tony Blair vezetésével. A Labour abban az évben 418 mandátumot szerzett.

MTI
Fotó: Freepik

4.9/5 - (143 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.