Kórházban Károly király

Kórházba vonult pénteken a brit uralkodó. III. Károly király előre bejelentett, tervezett beavatkozáson esik át prosztatamegnagyobbodás miatt.

A király londoni hivatalának rövid pénteki tájékoztatása nem tér ki arra, hogy a 75 esztendős uralkodó meddig lesz kórházban. A palota szerint ugyanakkor III. Károly örömmel nyugtázta, hogy diagnózisának ismertetése kedvező hatást gyakorolt a lakosság egészségtudatosságára.

Az udvar már a múlt héten bejelentette, hogy Károly kórházi prosztatakezelésen esik át. Az akkori közlemény hangsúlyozta, hogy jóindulatú, évente több ezer férfinál előforduló elváltozásról van szó, de a király közéleti programjait a lábadozás rövid időszakára elhalasztják.

A diagnózis ismertetésével a Buckingham-palota szakított azzal a régre visszanyúló szokásjoggal, amelynek alapján az udvar korábban a szükséges minimumon túl nem közölt részleteket a brit királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról, esetleges betegségeinek mibenlétéről.

Udvari illetékeseket idéző médiaértesülések szerint a diagnózis nyilvánosságra hozását Károly kifejezetten kérte, azzal a céllal, hogy felhívja a közfigyelmet az időbeni kivizsgálások, szűrések fontosságára.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) az uralkodó diagnózisának ismertetése után közölte, hogy a prosztataelváltozásokkal foglalkozó online tanácsadó felületének látogatottsága több mint a tízszeresére emelkedett, az oldalt az udvar bejelentése utáni napon 16 ezren keresték fel az 1400 körüli addigi napi látogatottsági átlaggal szemben.

III. Károlyt a London Clinic nevű londoni magánkórházban kezelik, ugyanott, ahol Katalin walesi hercegnő, Vilmos brit trónörökös felesége, az uralkodó menye a múlt héten hasi műtéten esett át.

A 42 éves hercegnő műtétjéről az udvar csak annyit közölt, hogy tervezett beavatkozásról volt szó, amely sikerrel járt.

A múlt heti tájékoztatás nem tért ki a betegség mibenlétére, de a Kensington-palota – Katalin és Vilmos londoni hivatala – közölte, hogy a walesi hercegnő valószínűleg 10-14 napot tölt kórházban, utána otthonában lábadozik.

A palota hangsúlyozta: az orvosi szakvélemény alapján valószínűtlen, hogy Katalin a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához – írta meg az MTI.

A BBC szerint az uralkodó „jól van” a kezelést követően.

III. Károly pénteken saját kezelésének kezdete előtt meglátogatta a hercegnőt a kórházban.

4.9/5 - (126 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.