Koronavírus: az Egyesült Királyság R-száma egy fölött

Az Egyesült Királyság R-számát – vagyis, hogy egy fertőzött beteg hány embernek adhatja tovább a vírust -, a jelenlegi becslések szerint 1.1 és 1.2 közé teszik, vagyis a koronavírus járvány ismét növekszik.

Előzetes becslések szerint december 6-12 között a Covid-19 esetek száma az Egyesült Királyságban 660 000-re emelkedett.

Angliában az átlagos emelkedést a londoni hirtelen esetszám növekedés, valamint a délkeleti és kelet-középföldi növekedés okozta.

Ezzel szemben az északnyugati és a yorkshire-i pozitív eredményt mutató emberek aránya tovább csökkent.

Az előző heti adatok szerint körülbelül 560 000 ember fertőződött meg az Egyesült Királyságban – Angliában 115-ből egy, Skóciában 120-ból egy, Walesben 175-ből egy, míg Észak-Írországban 235-ből egy.

Ezek szerint a heti esetszám körülbelül ötödével nőtt meg.

A Covid-esetek Észak-Írországban általában stabilak, minden 215-ödik emberből egy mutat pozitív eredményt az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) szerint.

Az R szám megmondja, milyen gyorsan növekszik vagy csökken a járvány.

Minden, ami egy felett van – jelezve, hogy minden fertőzés egynél több extra fertőzéshez vezet – azt jelenti, hogy a járvány növekszik.

Neil Ferguson professzor, a londoni Imperial College befolyásos epidemiológusa szerint, minden jövőbeni lezárásnak keményebbnek kell lennie, mint amit Angliában novemberben láttak.

Azt is hozzátette, hogy „jobban aggódik amiatt, amivel januárban kell szembenézniük, mint a karácsonyi időszakkal kapcsolatban.”

Azt is hozzátette, hogy az új megbetegedések száma gyorsan növekszik és nagyon kevés a kórházak kapacitása, már olyan jelentéseket is kaptak, amelyek szerint a kórházak jelenleg a teljesítőképességük határán vannak. Tehát nem engedhetik meg, hogy az esetszám sokkal tovább növekedjen.

Angliában a 17-24 és az 50-69 éves korosztály kivételével minden korcsoportban nőtt a pozitív tesztek száma. Az adatok azt sugallják, hogy a fertőzés megszűnhet a tinédzsereknél és a fiatal felnőtteknél.

A Covid-esetek legnagyobb része ma Londonban és Kelet-Középföldön található, melyet az északkeleti és északnyugati területek követnek.

Prof. Linda Bauld, az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi professzora szerint nagyon rossz döntés volna lazítani a járványügyi intézkedéseken a karácsonyi időszakban. Ugyanis, ha megengedik az országon belüli utazást és a háztartások keveredését, akkor igen nyomorúságos januárnak néznek elébe.

Wales és Észak-Írország már bejelentette az új zárlatokat, amelyek közvetlenül a kikapcsolódási időszak után lépnek hatályba.

Angliára és Skóciára vonatkozóan még nem jelentettek be hasonló intézkedéseket, de nem is zárták ki a lehetőséget.

Forrás: BBC.com

5/5 - (276 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.