Koronavírus elleni oltás: A Novavax a harmadik negyedévre az engedélyezés kérvényezését tervezi

Az amerikai vállalat oltóanyagának a hatékonysága állítólag meghaladja a 93%-ot. A termelésben történt elmaradások után a Novavax most a nyár végéig minden hónapban 100 millió adagot akar legyártani.

Az amerikai Novavax nevű biotechnológiai vállalat a tanulmányok további pozitív eredményei után a covid-19-oltóanyaggal kapcsolatban most a harmadik negyedévre az engedélyezés kérvényezését tervezi. A Novavax hétfői nyilatkozata szerint egy kb. 30 000 résztvevővel az USA-ban és Mexikóban lefolytatott tanulmányban az oltóanyag 93% feletti hatékonyságot  mutatott az uralkodó vírus-variánsokkal szemben. A vizsgálat folyamán az először Nagy-Britanniában megfigyelt alpha-variáns B.1.1.7 volt a leggyakoribb, de a tanulmány résztvevői a Braziliából, Dél-Afrikából és Indiából származó variánsokkal is fertőződtek, mondta Gregory Glenn, a Novavax kutatási vezetője.

Az oltóanyag ennek értelmében azokat a résztvevőket, akik számára fennállt a betegség súlyos lefolyásának a veszélye, 91%-ban védte és a közepesen súlyos vagy súlyos covid-19-esetek megelőzésében 100%-os hatékonyságot mutatott. Az olyan variánsok ellen, melyeket a Novavax nem tudott meghatározni, az oltóanyag nagyjából 70%-ban hatékony, mondta Glenn.

A Novavax már az év elején nyilvánosságra hozta egy tanulmány első adatait Nagy-Britanniában, mely szerint az oltóanyag jó 89%-os hatékonysággal bír. A vállalat azonban többször is kénytelen volt a termelési célokat kitolni és az oltóanyag előállításához szükséges anyagok és eszközök terén felmerülő hiányokkal küszködött. A harmadik negyedév végéig a vállalat havonta 100 millió adag oltóanyagot akar előállítani és havonta 150 millió adagot a negyedik negyedév végéig.

Forrás: www.faz.net

5/5 - (140 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.