Gyorsabban érheti el a járvány előtti szintet az életszínvonal

A brit kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő intézet (Office for Budget Responsibility – OBR) szerdai előrejelzése szerint az általa eddig vártnál jóval gyorsabban érheti el a koronavírus-járvány előtti szintet az életszínvonal Nagy-Britanniában.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter – aki az áprilisban kezdődő következő pénzügyi év költségvetési tervezetét mutatta be szerdán a londoni alsóházban – az OBR friss előrejelzéseit ismertetve közölte: a brit hazai össztermék (GDP) az idén várhatóan 0,8 százalékkal, jövőre 1,9 százalékkal, 2026-ban 2 százalékkal növekszik éves átlagban.

A brit gazdaság technikai recesszióban zárta a tavalyi évet, mivel 2023 harmadik és negyedik negyedévében is csökkent a GDP-érték. A konszenzusos meghatározás szerint recesszió akkor alakul ki, ha két egymást követő negyedévben visszaesik a gazdaság teljesítménye.

Az OBR azonban a költségvetési tervezet ismertetéséhez készített átfogó prognózisában közölte: a 2028-ig tartó előrejelzési távlat mindegyik naptári évében növekedést vár a brit gazdaságban.

Az intézet hangsúlyozta: a 2022-2023-as pénzügyi évben csökkent a legnagyobb mértékben éves bázison a nagy-britanniai életszínvonal azóta, hogy a brit statisztikai hivatal (ONS) az 1950-es években elkezdte a jelenlegi módszertannal – vagyis a háztartások egy főre jutó, szabadon rendelkezésre álló reáljövedelmi hányadának (RHDI) mércéjén számolva – ennek az adatnak a rendszeres közlését.

Az OBR novemberben közzétett előző előrejelzése azt valószínűsítette, hogy az RHDI-módszertannal számolt átlagos életszínvonal a 2027-2028-as költségvetési évben érheti el ismét a koronavírus-járvány előtti szintet. A cég most felülvizsgált prognózisában viszont már a 2025-2026-os pénzügyi évre várja ezt, mindenekelőtt azért, mert az energiaimport áremelkedéséből eredő negatív cserearánysokk a korábbi várakozásoknál gyorsabban és nagyobb mértékben enyhül.

Az intézet új előrejelzése szerint a tizenkét havi brit infláció – amely 2022 októberében négy évtizede nem mért szinten, 11,1 százalékon tetőzött – június végére a Bank of England kétszázalékos célszintje alá csökken – írta az MTI.

Fotó: archív

4.9/5 - (260 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.