Megfizethetőbb a lakhatás , mint egy évvel ezelőtt

Az Egyesült Királyság legnagyobb jelzálog-hitelezője szerint a lakhatás megfizethetőbb, mint egy évvel ezelőtt, de a magas jelzáloghitel-kamatok miatt még mindig költséges.

A Lloyds Banking Grouphoz tartozó Halifax közölte, hogy az Egyesült Királyságban egy átlagos otthon egy teljes munkaidőben dolgozó átlagos éves keresetének 6,7-szeresébe kerül. Ez az egy évvel ezelőtti 7,3-szoros értékhez képest csökkent, ami rekordszintet jelentett.

A hitelező szerint a lakásárak az elmúlt évben csökkentek, míg a keresetek emelkedtek.

Egy átlagotthon azonban még mindig kevésbé megfizethető, mint a világjárvány kezdetén, és a jelzáloghitelek egyre nagyobb részt vesznek el a jövedelmekből.

A Halifax szerint a jelzálogköltségek jellemzően egy lakástulajdonos jövedelmének 35 százalékát teszik ki, ami egy év alatt a korábbi 30-hoz képest emelkedett, és nem sokkal marad el a pénzügyi válság kezdetén, 2007-ben tapasztalt szinttől.

„A kamatlábak tavalyi erőteljes emelkedése azt jelentette, hogy a lakásvásárlók és az újrahitelezni szándékozók számára is egészen másképp néznek ki az összegek. A tipikus havi jelzáloghitel-törlesztések körülbelül ötödével emelkedtek, ami bármikor nagy ugrás, de különösen a megélhetési költségek szélesebb körű megszorítása idején” – mondta Kim Kinnaird, a Halifax jelzáloghitelekért felelős igazgatója.

A Moneyfacts pénzügyi információs szolgálat szerint a kétéves fix jelzáloghitelek átlagos kamatlába 6,75 százalék; a hosszabb, ötéves futamidőre szóló szerződések tipikus kamatlába pedig 6,23.

A jelzálogköltségek most sokkal magasabbak, mint az a rendkívül alacsony, 2 százalék alatti kamatláb, amelyet sok lakástulajdonos élvezhetett a korábbi megállapodások során.

A lakáshitelek költsége több mint egy évtizeden át alacsony volt, de mióta a Bank of England 2021 végén elkezdte emelni a kamatokat, azóta nőtt.

A központi bank egymás után 14-szer emelte az irányadó kamatlábat, hogy elérje a jelenlegi 5,25 százalékos szintet, így kezelve a cél feletti inflációs rátát.

A Halifax szerint a lakhatás megfizethetőbbé vált az elmúlt évben, mivel az ingatlanárak csökkentek, és egy átlagos otthon 286.276 fontba került, szemben az egy évvel ezelőtti 293.586-tal. Ugyanakkor az átlagkereset mintegy 7 százalékkal nőtt.

Ennek eredményeképpen a lakásárak a jövedelem többszörösére vetítve csökkentek, ami megfizethetőbbé tette a lakást. A legtöbb ember számára azonban a havi jelzáloghitel-törlesztés jelenti a legnagyobb terhet, különösen akkor, ha a kamatok magasabbak, mint amivel eredetileg számoltak.

Ez a valóság sok első vásárló számára, annak ellenére, hogy a megfizethetőség javult. A Halifax számításai szerint a tipikus első vásárlónak az átlagkeresetének 5,4-szeresével kell szembenéznie a lakásárak tekintetében. Egy évvel ezelőtt ez az érték 5,8-szoros volt.

Az összes vásárló számára Londonban a legkevésbé megfizethetőek a lakások, az átlagkereset 9,3-szorosáért, a jelzáloghitel törlesztése pedig a kereset csaknem felét (49%) teszi ki.

Északkelet-Angliában az átlagkereset 4,9-szeresével, valamint Skóciában az átlagkereset ötszörösével a legmegfizethetőbbek a lakások. Inverclyde-ban – ahol a lakások ára az átlagkereset 2,9-szerese – jegyezték fel a legmegfizethetőbb lakásokat az összes helyi önkormányzati terület közül – közölte a BBC a Halifax jelentése alapján.

Fotó: iStock

4.9/5 - (149 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.