Leiland-James Corkill ügy: Laura Castle börtönbe került csecsemőgyilkosságért

Legalább 18 évre börtönbe került az a nő, aki meggyilkolta a kisfiút, akit örökbe akart fogadni.

Laura Castle 2021. januárjában a cumbriai Barrowban lévő otthonában ölte meg a 13 hónapos Leiland-James Corkill-t, a kisfiút, akit örökbe akart fogadni.

A nő beismerte az emberölést, bár véletlennek állította be; a Preston Crown Courton bűnösnek találták gyilkosság és gyermekkínzás vádjában. Férjét, Scott Castle-t felmentették a kisfiú halálának okozása vétségében.

A 38 éves Castle-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amelynek minimális tartama 18 év.

A teljesen feketébe öltözött asszony hangosan sírt a tárgyalás alatt, különösen amikor felolvasták Leiland-James szülőanyjának, Laura Corkill-nek a vallomásait, aki „szörnyetegnek” nevezte fia gyilkosát.

Jeremy Baker bíró úr szerint Castle „önző vágya” volt, hogy megtartsa Leiland-James-t, annak ellenére, hogy nehezen tudott kötődni a kisbabához, és „tragédia”, hogy Castle-ék nem hagytak fel az örökbefogadással.

Leiland-James 2020. augusztusában, nyolchónapos korában költözött a Castles családhoz, miután születésekor a Cumbria megyei tanács gondozásába került.

A bírósági tárgyaláson kiderült, az örökbefogadó pár nem tudott igazán kötődni a kisfiúhoz, és a nő több alkalommal is olyan üzeneteket, hívásokat intézett férjéhez, míg az dolgozott, melyben becsmérelte, kritizálta és vulgáris nevekkel illette a gyermeket.

január 6-án 08:15 GMT körül Castle felhívta a 999-et, hogy a kisfiú leesett a kanapéról, eszméletlen és nehezen lélegzik. Leiland-James másnap liverpool-i Alder Hey Gyermekkórházban meghalt. Az orvosok pedig nagyon gyanúsnak találták a nő beszámolóját.

A tárgyalás első napján a nő bevallotta az emberölést, de azt mondta, nem szándékosan tette. Bevallása szerint „elvesztette az eszét”, amikor a kisfiú sírt, majd megrázta, hogy elhallgattassa, ekkor verte be véletlenül a fejét a kanapé karfájába.

A szomszédok azt mondták, hogy hallottak egy puffanást, de nem hallották a baba sírását, az ügyészek szerint Castle „elvesztette az önuralmát”, amikor Leiland-James nem hagyta abba a sírást.

A patológusok úgy nyilatkoztak, a gyermek sérüléseit nem okozhatta a kanapéról való leesés, ilyen halálos agysérüléshez egy kemény tárgyba kellett bevernie a fejét. Továbbá a kiterjedt belső vérzést és más sérüléseket sem okozhatta esés – elmondásuk szerint, ehhez hasonló sérüléseket egy nagy sebességgel bekövetkezett autóbalesetben lehet szerezni.

Az őszinteség hiánya

A Cumbria Megyei Tanács tisztában volt a kötődési problémákkal, de azzal nem, hogy Castle fizikai fenyítést alkalmazott, mivel a fiún nem láttak nyomokat vagy zúzódásokat.

Az elhelyezés felülvizsgálatát január elejére tűzték ki, miután egy szociális munkás azt mondta, hogy nem tudja jóváhagyni az örökbefogadás folytatását a Castle-ék további képzése nélkül. Sajnálatos módon a kisfiú még azelőtt meghalt, hogy ezt megtehették volna.

Rachel Faux ügyész szerint Laura Castle „őszinteségének hiánya” a testi fenyítés alkalmazásával kapcsolatban súlyosbító körülmény volt, mivel, ha a tanács tudott volna a nézeteiről, Leiland-James „soha nem került volna hozzá”.

Corkill asszony azt mondta, hogy fiát „az érzelmi és fizikai sérülés veszélye miatt” vették el tőle, és azt ígérték, az örökbefogadóknál a gyermek biztonságban lesz. A Cumbriai Rendőrség által kiadott levélben azt írta, hogy „gyönyörű kék szemű kisfiát” „egy szörnyeteg otthonába” helyezték. Azt írta: „Ő egy drága kisbaba volt, sebezhető és ártatlan, nem volt hangja, nem tudta megvédeni magát”.

Charlotte Day, aki 2 hónapos korától volt a kisfiú nevelőszülője, szintén úgy nyilatkozott, hogy a családja a hírtől összetört, hiszen nagyon szerették a gyermeket. Elmondta, hogy most megkérdőjelezi nevelőszülői hivatását, mivel „nagyon aggasztja a félelem, hogy valaha is képes lesz-e újra megbízni egy leendő örökbefogadóban”.

Elmondta, hogy Leiland-James „gyönyörű kisfiú volt, a legragályosabb nevetéssel”, és a bírósági tárgyalás „szinte mindennapos küzdelem” volt, mivel egyre több információ derült ki arról, hogy mi történt vele, beleértve a bántalmazást azok részéről, „akiknek végleges családjának kellett volna lenniük”.

David McLachlan QC, aki enyhítő körülményeket keresett, azt mondta, hogy Castle egyedül volt és „összetört”, miután a bűnös ítéletet követően „elszigetelődött és kiközösítették a börtönben”, és szembe kellett néznie házassága „valószínű végével is”.

Mc McLachlan szerint egyértelmű, hogy Castle küzdött a férje éjszakai munkájával és a „nehézségekkel, amelyeket az országos és helyi zárlatok okoztak”.

De szerinte voltak jó napok is, és Leiland-James-t „egyértelműen szerették” leendő örökbefogadó szülei. Azt mondta, ez nem a „szükségtelen” fajta bántalmazás volt, amit a szalagcímek gyakran sugallnak. Ezzel a bíró is egyetértett.

Alulértékelt erőszak

A bíró szerint Castle-nek „irreális elvárásai” voltak az örökbefogadással kapcsolatban, és bár a pár tárgyalt az örökbefogadás befejezéséről, „tragédia, hogy nem így tettek”.

Azt mondta, Castle „szándékosan hazudott” a fizikai fenyítéshez való hozzáállásáról, tudva, hogy ha elmondja az igazat, a tanács „soha nem bízta volna rá egy gyermek gondozását”.

A bíró szerint Castle „egyfajta áldozatnak” tekintette magát, és „legalább részben” Leiland-James-t hibáztatta a dulakodásért, ami miatt kiabált és „bizonyos fokú fizikai fenyítést” alkalmazott.

A bíró szerint a csecsemő arcán és fülén lévő külső sérülések „a pofozkodásnak, csipkedésnek és bökdösésnek felelnek meg”, míg az ajkán és a száján keletkezett sérülések akkor keletkeztek, amikor Castle „beletömött” egy tejesüveget, de nem azért, ahogy az esküdteknek mondta, hogy „vigasztalni próbálta”, hanem „dühében”.

A bíró 21 hónapra ítélte őt a gyermekkínzás vádja miatt, amelyet egyidejűleg kell letöltenie, és 17 évig nem lesz jogosult feltételes szabadlábra helyezésre.

Manipulatív hazudozó

A nyomozást vezető Dave Pattinson felügyelő azt mondta, hogy „szörnyű körülményekről” van szó, és a helyszínen tartózkodó orvosok számára nyilvánvaló volt, hogy a kanapéról való leesés „nem volt szinkronban a sérülések természetével”.

Elmondta, hogy csak Castle tudta, mi történt aznap reggel, és „valójában senkinek sem mondta el az igazat”.

Azt mondta, hogy „szörnyű ember” és „manipulatív hazudozó” volt. Pattinson szerint az általa küldött üzenetek „visszataszítóak” voltak, és „zsarnoknak” nevezte.

Cumbria Megyei Tanács közölte, hogy az ügy független felülvizsgálata várhatóan júliusban zárul le.

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (129 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.