London kiutasítással fenyegeti azokat az EU-állampolgárokat, akik nem rendelkeznek tartózkodási engedéllyel

A Brexit átmeneti időszaka után a bevándorlási hatóság most szigorú intézkedéseket hoz: Annak, akinek nincs tartózkodási engedélye, el kell hagynia a szigetet.

Nagy-Britannia azokat az EU-állampolgárokat, akik a Brexitet követően már nem rendelkeznek tartózkodási engedéllyel, kiutasítással fenyegeti. Aki mégis az Egyesült Királyságban marad, az illegálisan tartózkodik ott, mondta a bevándorlási ügyekért felelős államtitkár Kevin Foster a „La Repubblica“ nevű olasz lapnak. „Arra számítunk, hogy az emberek önként elhagyják az országot, de ha nem ez a helyzet, akkor a bevándorlási hatóság meg fogja próbálni érvényre juttatni a kiutazásukat“, mondta a konzervatív politikus.

Boris Johnson miniszterelnök egyik központi Brexit-ígérete az volt, hogy a mozgásszabadságot leállítják. Azok az EU-polgárok, akik Nagy-Britannia 2021 január 1-én történt kilépése előtt az EU-vámegységből és az EU-belpiacról az országban éltek, 2021 június végéig megigényelhették az új tartózkodási engedélyt, mely a Brexitet követően is biztosítja számukra a hozzáférést az egészségügyi rendszerhez, a munkapiachoz és a szociális juttatásokhoz. Ezt több, mint hatmillió ember meg is tette, és eddig 4,5 millió ilyen jellegű kérvényhez járultak hozzá.

A vízumügyi szabályzat lazításait elutasították

A helyzet akkori állása szerint augusztus végén még mindig 400 000 igény elbírálásán dolgoztak. „A nyilvánosság joggal várja el tőlünk, hogy eltávolítsuk azokat, akik nem rendelkeznek jogosultsággal arra nézve, hogy az Egyesült Királyságban tartózkodjanak“, mondta Foster a továbbiakban.

A vámügyi szabályzat arra irányuló lazításait elutasította, hogy például a sürgetően szükséges szakembereket újra beengedjék az országba. A politikus kijelentette, hogy nem az új bevándorlási rendszer az oka a sok üres munkahelynek. Az a tény, hogy az EU-tagállamok is kéztördelve keresik a munkaerőket a logisztikában és a gasztronómiában, bizonyítja, hogy nem a Brexit a probléma okozója. A gazdasági szervezetek ezzel szemben már régóta különleges intézkedéseket követelnek a sürgető szakemberhiány megszüntetésére.

Forrás: sueddeutsche.de

5/5 - (331 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.