Macron a francia-brit kapcsolat újraindítását akarja

Emmanuel Macron francia elnök a G7-csúcstalálkozó folyamán találkozott Boris Johnson brit miniszterelnökkel. A maga részéről kész egy “újraindításra” – de csak akkor, ha a britek tiszteletben tartják a Brexit-szerződést.

Emmanuel Macron francia elnök szeretné a francia-brit kapcsolat újraindítását. Macron szombat reggel a dél-angliai Cornwall-ban tartott G7-csúcstalálkozó folyamán találkozott Boris Johnson brit miniszterelnökkel, közölte az Élysée-palota. Macron kész az újraindításra. Állítása szerint a két országot sok közös vonás köti össze. Viszont nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a Briteknek tartaniuk kell az európaiak felé tett ígéretüket és tiszteletben kell tartaniuk a Brexit-szerződés kereteit.

Néhány héttel ezelőtt a halászati vita London és Párizs között a csatorna Jersey nevű szigeténél, mely ugyan a brit koronához, de nem az Egyesült Királysághoz tartozik, kiéleződött. A vita a halászati engedélyek körül folyik – a hullámok viszont az utóbbi időben bizonyos mértékig újra lecsendesedtek. Észak-Írország kérdésében is akadnak nézeteltérések Nagy-Britannia és az EU között.

Az úgynevezett észak-ír-protokollt a Brexit-szerződésre és a Nagy-Britannia és az EU közötti hosszú távú kapcsolatra vonatkozó tárgyalások folyamán fektették le. Ennek értelmében a Királysághoz tartozó Észak-Írország egy átmeneti különleges helyzetet élvez, mely a vámok könnyítésére vonatkozik. Cserébe az észak-ír kikötőkben egyes Nagy-Britanniából érkező árucikkeket ellenőrizni kell. Ez a megállapodás arra hivatott, hogy megakadályozza egy túl kemény határvonal kialakulását Észak-Írország és az EU-tagállam Írország között. A brit kormány ezeket az ellenőrzéseket viszont csak részben teljesíti. A vámokra vonatkozó könnyítés július 11-ig lesz érvényben.

Macron a Johnsonnal folytatott megbeszélésen azt is hangsúlyozta, hogy Franciaország és Nagy-Britannia fontos globális kérdésekben egy közös víziót és közös érdekeket követ. Ezen kívül az olyan témákat, mint a fegyverkezés ellenőrzése, közös alapon közelítik meg. A hetek csoportjához (G7) a következő államok tartoznak: USA, Németország, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Japán. Az EU is részt vesz a találkozón, mely még vasárnapig tart.

Cikk és kép forrása: www.faz.net

5/5 - (267 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.