A fiatalok négyszer tovább várnak a májátültetésre

A legtöbb májátültetés ütemezésének rendszere az NHS-ben (National Health Service) azt okozza, hogy a fiatalabb betegek tovább várnak a műtétre – mutatják az adatok, melyeket a BBC is szemlézett.

A májdonorokból hiány van, ezért egy számítógépes algoritmus dönti el, hogy kiket helyezzenek előtérbe a várólistán.

A fiatalabbak jelenleg átlagosan 156 nappal tovább várnak a transzplantációra, mint a 60 év feletti betegek.

Az NHS Blood and Transplant (NHS BT) szerint azonban nehéz döntéseket kell hozni, és a rendszer életeket ment.

Az Egyesült Királyságban körülbelül hétszáz ember van a májtranszplantációs várólistán, bár ez a szám ingadozik, mivel folyamatosan új betegek kerülnek fel a lajstromra, míg néhányukat megműtik.

Mások nem kapnak időben transzplantációt: tavaly 69 ember halt meg, mielőtt májat kaphattak volna.

2018-ban új számítógépes algoritmust indítottak a várólistán lévő halálesetek számának csökkentése érdekében. Ez előnyben részesíti azokat a betegeket, akik a legnagyobb valószínűséggel hamarosan meghalnának, ami a gyakorlatban általában az idősebb embereket jelenti.

Ezt 21 recipiens – például életkor, betegség típusa és súlyossága – és hét donor paraméter figyelembevételével teszi. Ezután ad egy pontszámot. Minél magasabb a pontszám, annál valószínűbb, hogy hamarosan májat kap az illető.

A fiatalabb betegek mindig is hosszabb ideig vártak a májátültetésre. Az algoritmus bevezetése előtt a 26-39 évesek átlagosan 172 napot várakoztak a listán, ami körülbelül 40 nappal hosszabb volt, mint a 60 év feletti betegek esetében. Most a különbség plusz 156 nappal nőtt.

Prof. Nigel Heaton májtranszplantációs sebész azt mondja, nehezen tudja érzelmileg támogatni a fiatalabb betegeit, amikor tudja, hogy akár évekig is várhatnak. Ők általában májbetegséggel születnek, vagy már korán kialakult a betegségük.

„Ez nem olyasmi, amit ivással, drogokkal vagy életmóddal okoztak. Ez olyasmi, amit nem ők maguknak köszönhetnek. Úgy gondolom, kötelességünk, hogy megpróbáljuk a tőlünk telhető legtöbbet megtenni értük, és visszaadni nekik a normális életet. (…) Nem fognak azonnal meghalni, de láthatjuk, hogy a várakozás alatt romlik az állapotuk. Ez veszélyezteti a sikeres transzplantáció esélyeit. és néhányan úgy halnak meg, hogy nem kapnak sikeres transzplantációt.”

Ehelyett azt szeretné, ha a rendszert úgy alakítanák át, hogy ugyanolyan esélyük legyen, mint más korcsoportoknak.

Olive McGowan, az NHS Blood and Transplant főnővére elismeri, hogy a várólistán lévő fiatal betegek számára hihetetlenül stresszes ez az időszak. Rámutatott, hogy nehéz döntéseket kell hozni, mert nincs elég máj.

„Meg kell akadályoznunk, hogy a betegek a májtranszplantációs várólistán haljanak meg. Kimaxolnánk ezt a nagyon értékes ajándékot, és azokat ültetnénk át, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.”

Krishna Menon, a Brit Transzplantációs Társaság elnöke szerint az algoritmust folyamatosan figyelemmel kísérik, mert lehet változtatni rajta.

Úgy véli azonban, hogy minden olyan módosítás, amely egy bizonyos csoportnak kedvez, elkerülhetetlenül hátrányos helyzetbe hoz egy másikat.

Egy kulcsfontosságú tényben minden fél egyetért: nem lenne szükség a különböző betegcsoportok közötti válogatásra, ha több ember adományozná szervdonorként a máját.

McGowan azt mondja: a legfontosabb az, hogy a szervadományozásról szóló döntést a nyilvántartásban hozzák meg.

„Ez a fontos lépés létfontosságú ahhoz, hogy valaki életét megmentsük.”

Fotó: iStock

5/5 - (163 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.